Foten.

Foten. Skjelettet av høyre fot sett ovenfra. Den inndeles i fotroten, mellomfoten og tærne.

Av /KF-arkiv ※.

Fotbrudd er brudd i én eller flere av knoklene i foten.

Brudd av vristbenet

Brudd av vristbenet (talus) er vanlig etter fall fra høyde med samtidig vridning av ankelen. Det kreves som regel stor energi (trafikkulykker, eller fall fra stor høyde). Bruddtypen er komplisert fordi blodforsyningen til knokkelen kan bli skadet. Ved feilstillinger haster det med operasjon, ettersom forsinkelse øker risikoen for at knokkelen dør (avaskulær nekrose). Det er også økt risiko for artroseutvikling i ankelleddet etter brudd i vristbenet.

Brudd i hælbenet

Brudd i hælbenet (calcaneus) skjer også gjerne ved fall fra høyde. Symptomer på hælbrudd er uttalt hevelse, tap av bevegelighet, sterk smerte ved trykk mot hælbenet slik at det er umulig å stå, og bloduttredelser under ankelknokene. Røntgenundersøkelse vil kunne avsløre bruddet, men CT er ofte nødvendig for å klassifisere bruddet og bestemme/planlegge operasjon. Noen ganger brytes bakerste del av hælbenet av. Bruddlinjen ligger av og til lenger fremme, og får store konsekvenser for fotfunksjonen.

Behandlingen av hælbrudd avhenger av hva slags brudd det dreier seg om. Enkle brudd behandles med avlastning, ofte er gips ikke nødvendig. Mer kompliserte brudd kan kreve kirurgi. Felles for de fleste brudd i hælbenet er at det tar lang tid å bli bra. Ofte kan man ikke belaste benet på tre måneder (uavhengig om man opereres eller ikke).

Det er ikke uvanlig med en viss grad av invaliditet etter slike brudd.

Brudd i os naviculare (båtbenet)

Båtbenet (os naviculare) befinner seg på innsiden av ankelen, foran vristbenet (talus). Leddet mellom vristbenet og båtbenet (talonavikularleddet) er det viktigste leddet i mellomfoten. Dette leddet muliggjør eversjon, inversjon og mesteparten av pro- og supinasjonen (vridninger) i foten. Ustabile brudd vil påvirke hele fotens bevegelighet.

Det kan være vanskelig å oppdage brudd i båtbenet på røntgen, og CT er ofte nyttig. Ved feilstilling mer enn én millimeter i leddet kan det være aktuelt med operasjon. Det tar ofte opp til fire måneder før bruddet er grodd, og manglende tilheling forekommer.

Tretthetsbrudd.

På grunn av den betydelige belastningen som båtbenet er utsatt for, er det ikke uvanlig med tretthetsbrudd i os naviculare hos idrettsutøvere. Behandlingen ved tretthetsbrudd er i første omgang å endre treningsmønster.

Brudd i Os Cuboideum

Os cuboideum ligger plantart og lateralt for båtbenet, mellom hælbenet og fjerde og femte metatars. Benet er en del av den laterale standbuen, og er en del av den stabile, men fleksible støtten mot underlaget. Leddet mellom os cuboideum og metatarsene distalt er viktig for at foten skal adapteres mot underlaget. Brudd i os cuboideum er vanskelig å se på vanlig røntgen, men identifiseres som regel ganske greit på CT. Feilstilte brudd vurderes operert, ellers er behandlingen avlastning med støvelgips i sekt til åtte uker.

LisFranc frakturdislokasjon

LisFranc-leddet ligger mellom mediale og intermediale cuneiforme og første og andre metatars. Fraktur og ruptur av ligamentet krever stor energi, men en skade her kan gi alvorlige komplikasjoner på sikt, også etter adekvat behandling. Pasienten klager over smerter over fotryggen, og kan ha blålig misfarge på undersiden som tegn på blødning fra bruddstedet. Røntgen kan vise økt avstand mellom første og andre metatars proksimalt, men skaden kan være vanskelig å oppdage på røntgen. CT er nødvendig for å kartlegge skaden. En LisFranc-skade skal som regel opereres. Man må regne med lang rehabiliteringsperiode etter skaden. Senskader er vanlig.

Brudd i mellomfotsbena

Et direkte trykk eller slag kan forårsake brudd i mellomfotsbena (metatarsalbena). Tretthetsbrudd kan også forekomme etter en lang marsj (marsjbrudd). Et slikt brudd leger gjerne seg selv på fire til seks uker, og behandlingen rettes mot smertene. Er smertene uttalte, kan det være nødvendig å gipse. Basis av femte metatars er spesielt utsatt for brudd, og kan ta lang tid å gro på grunn av dårlig blodsirkulasjon (se Jones' fraktur).

Brudd i tåbena (tærne)

Brudd i en tå (falanges) skjer enten ved at man snubler, sparker mot noe eller ved at noe tungt faller på tærne. Som regel er slike brudd ufarlige. Den skadede tåen kan støttes med plaster mot de nærliggende tærne. Et slikt brudd leges på få uker.

Ved brudd i stortå er det viktig å unngå feilstillinger, fordi det kan gi smerter og artroseutvikling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg