Kalsiummangel er mangel på kalsium i kroppen.

Kalsiums roller

Kalsium er nødvendig og spesielt viktige for skjelettet, der det inngå som viktigste mineral sammen med fosfor i kalsiumsaltet hydroksyapatitt. Kalsium har også mange andre viktige oppgaver. Kroppen inneholder til sammen rundt ett kilogram kalsium. For å vedlikeholde denne mengden trenges tilførsel av snaut 1 g kalsium daglig. Kalsiumbehovet er større i vekstperioder og under svangerskap.

Sykdomsbilde

Er det for lite kalsium i kosten, eller kalsiumet i liten grad tas opp i tarmen som følge av mangel på vitamin D eller på grunn av mye fytinsyre eller oksalsyre i maten, vil vi komme i kalsiumunderbalanse. Kroppen vil da tære på skjelettet for å dekke behovet for kalsium, noe som til slutt kan forårsake osteomalasi eller osteoporose. Ved osteomalasi er det kun kalsiumsaltene som mangler, og beinene blir myke og elastiske. Ved osteoporose (beinskjørhet) mangler det både protein og kalsiumsalter i beinet, slik at beinene blir skjøre og lett brekker.

Kilder til kalsium

De viktigste kalkkildene er melk og melkeprodukter, som står for rundt to tredjedeler av kalsiuminntaket i den norske befolkningen. Sterkt grønne grønnsaker er også gode kilder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg