Melk, væske som utsondres fra melkekjertler for å tjene som næring for avkom. Både i dagligtale og i ernæringslæren brukes betegnelsen oftest om kumelk.

Melk inneholder salter, vitaminer, mineraler, proteiner, fett og melkesukker. Sammensetningen av melken hos forskjellige dyrearter varierer med behovet til avkommet. Menneskets morsmelk inneholder om lag 4 % fett, omtrent 1–1,5 % protein, 7 % karbohydrat (melkesukker) og 0,3 % mineraler.

Melk og melkeprodukter er gode kilder for protein, kalsium, riboflavin (vitamin B2) og enkelte sporstoffer i norsk kosthold. Melkefettet er for det meste mettet. Fordi det norske kostholdet inneholder for mye mettet fett, bør mager melk og magre melkeprodukter foretrekkes fremfor de fete. De magre melketypene inneholder like mye protein, vannløselige vitaminer og kalsium som vanlig melk. Det er mye fett å spare ved å velge magrere melkeprodukter. Helmelk inneholder 3,9 % fett, lettmelk inneholder 1,5 % fett, ekstra lettmelk inneholder 0,8 % og skummet melk er så å si uten fett (0,1 %). Se også laktoseintoleranse.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.