Melk, væske som utsondres fra melkekjertler for å tjene som næring for avkom. Både i dagligtale og i ernæringslæren brukes betegnelsen oftest om kumelk.

Melk inneholder salter, vitaminer, mineraler, proteiner, fett og melkesukker. Sammensetningen av melken hos forskjellige dyrearter varierer med behovet til avkommet. Menneskets morsmelk inneholder om lag 4 % fett, omtrent 1–1,5 % protein, 7 % karbohydrat (melkesukker) og 0,3 % mineraler.

Melk og melkeprodukter er gode kilder for protein, kalsium, riboflavin (vitamin B2) og enkelte sporstoffer i norsk kosthold. Rundt halvparten av melkefettet er mettet fett, som det norske kostholdet inneholder for mye av. I tillegg inneholder melkefett rundt 10 prosent kortkjedede fettsyrer. De magre melketypene inneholder like mye protein, vannløselige vitaminer og kalsium som vanlig melk, men varierende mengder av fettet er fjernet. Helmelk inneholder 3,5 % fett, lettmelk inneholder 1,5 % fett, ekstra lettmelk inneholder 0,8 % og skummet melk er så å si uten fett (0,1 %). Se også laktoseintoleranse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.