melkesukker
Molekylmodell av melkesukker. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
melkesukker
Lisens: CC BY SA 3.0
melkesukker
Strukturformel for melkesukker
melkesukker
Lisens: CC BY SA 3.0

Laktose, også kalt melkesukker, er et karbohydrat man finner naturlig i melken til alle pattedyr. Det er et disakkarid, noe som vil si at det er bygd opp av to monosakkaridmolekyler. Laktose består av en glukose-enhet og en galaktose-enhet.

Faktaboks

Uttale
laktˈose
Etymologi
av latin lac, ‘melk’ og -ose, som betegner sukker
Også kjent som

melkesukker, 4-β-D-galaktopyranosyl-D-glukose, C12H22O11

For at kroppen skal kunne benytte seg av energien fra laktose må bindingen mellom glukosen og galaktosen brytes ned. Denne jobben gjøres av laktase, et enzym man finner i tarmen.

Om man ikke har laktase i tarmen, eller om tarmen ikke produserer laktase i store nok mengder vil man ved inntak av laktose oppleve å få vondt i magen. Man sier da at man har laktoseintoleranse.

Laktose er det viktigste av oligosakkaridene i melk fra pattedyr. Kvinnemelk inneholder 6,5–7 % laktose, kumelk 4,5–5 % laktose.

Bruk

Laktose fremstilles blant annet fra myse og brukes til en rekke formål, for eksempel i morsmelkerstatning til spedbarn, som substrat ved penicillinfremstilling og i farmasien ved tablettering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg