laktose

melkesukker
Molekylmodell av melkesukker. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
melkesukker
Lisens: CC BY SA 3.0
melkesukker
Strukturformel for melkesukker
melkesukker
Lisens: CC BY SA 3.0

Laktose, også kalt melkesukker, er et karbohydrat man finner naturlig i melken til alle pattedyr. Det er et disakkarid, noe som vil si at det er bygd opp av to monosakkaridmolekyler. Laktose består av en glukose-enhet og en galaktose-enhet.

Faktaboks

Uttale
laktˈose
Etymologi
av latin lac, ‘melk’ og -ose, som betegner sukker
Også kjent som

melkesukker, 4-β-D-galaktopyranosyl-D-glukose, C12H22O11

For at kroppen skal kunne benytte seg av energien fra laktose må bindingen mellom glukosen og galaktosen brytes ned. Denne jobben gjøres av laktase, et enzym man finner i tarmen.

Om man ikke har laktase i tarmen, eller om tarmen ikke produserer laktase i store nok mengder vil man ved inntak av laktose oppleve å få vondt i magen. Man sier da at man har laktoseintoleranse.

Laktose er det viktigste av oligosakkaridene i melk fra pattedyr. Kvinnemelk inneholder 6,5–7 % laktose, kumelk 4,5–5 % laktose.

Bruk

Laktose fremstilles blant annet fra myse og brukes til en rekke formål, for eksempel i morsmelkerstatning til spedbarn, som substrat ved penicillinfremstilling og i farmasien ved tablettering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg