Laktoseintoleranse er nedsatt evne til å tåle melkesukker, laktose. Tilstanden er svært hyppig, og forekommer hos 5–15 prosent av alle nordeuropeere, og hos så mange som 80 prosent av voksne i Asia.
Faktaboks
- Uttale
- laktˈoseintoleranse
Laktoseintoleranse skyldes at laktose ikke spaltes til glukose og galaktose, fordi man mangler enzymet laktase. Dette gjør at laktosen ikke suges opp fra tarmen og man kan miste viktig næringstilførsel. I tillegg kan sukkeret som forblir i tarmen, gi mageknip og diaré på grunn av den osmotiske effekten av laktosen. Laktose vil trekke væske ut fra tarmens slimhinne og inn i tarmen.
Syrnede melkeprodukter har lavere laktoseinnhold enn ferskmelk, og tåles derfor bedre, også fordi melkesyrebakteriene bidrar til å nøytralisere effekten av laktosen i tykktarmen.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.