Nedsatt evne til å tåle melkesukker (laktose, se karbohydrater). Tilstanden er svært hyppig, og forekommer hos 5–15 % av alle nordeuropeere, hos ca. 80 % av voksne i Asia. Laktoseintoleranse skyldes at laktose ikke spaltes til glukose og galaktose, fordi man mangler enzymet laktase; dermed suges ikke sukkeret opp. I tillegg til at man mister viktig næringstilførsel, kan sukkeret som forblir i tarmen, gi mageknip og diaré på grunn av den osmotiske effekten av laktosen. Syrnede melkeprodukter har lavere laktoseinnhold enn ferskmelk, og tåles derfor bedre, også fordi melkesyrebakteriene bidrar til å nøytralisere effekten av laktosen i tykktarmen.

Behandlingen av laktoseintoleranse består i å redusere bruken av eller unngå matvarer som inneholder melkesukker, dvs. først og fremst melk og melkeprodukter.

Folkegruppe Anslagsvis %
Nordeuropeere 5–15
Søreuropeere 60–85
Afrikanere sør for Sahara 85–100
Afro-amerikanere 45–80
Hvite amerikanere 10–25
Amerikansk urbefolkning 50–95
Asiater 80–100

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.