Nedsatt evne til å tåle melkesukker (laktose, se karbohydrater). Tilstanden er svært hyppig, og forekommer hos 5–15 % av alle nordeuropeere, hos ca. 80 % av voksne i Asia. Laktoseintoleranse skyldes at laktose ikke spaltes til glukose og galaktose, fordi man mangler enzymet laktase; dermed suges ikke sukkeret opp. I tillegg til at man mister viktig næringstilførsel, kan sukkeret som forblir i tarmen, gi mageknip og diaré på grunn av den osmotiske effekten av laktosen. Syrnede melkeprodukter har lavere laktoseinnhold enn ferskmelk, og tåles derfor bedre, også fordi melkesyrebakteriene bidrar til å nøytralisere effekten av laktosen i tykktarmen.

Behandlingen av laktoseintoleranse består i å redusere bruken av eller unngå matvarer som inneholder melkesukker, dvs. først og fremst melk og melkeprodukter.

Folkegruppe Anslagsvis %
Nordeuropeere 5–15
Søreuropeere 60–85
Afrikanere sør for Sahara 85–100
Afro-amerikanere 45–80
Hvite amerikanere 10–25
Amerikansk urbefolkning 50–95
Asiater 80–100

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.