Laktoseintoleranse er nedsatt evne til å tåle laktose (melkesukker). Tilstanden er svært hyppig, og forekommer hos 5–15 prosent av alle nordeuropeere, og hos så mange som 80 prosent av voksne i Asia.

Faktaboks

Uttale
laktˈoseintoleranse

Laktose er et disakkarid sammensatt av glukose og galaktose. I tarmen må laktose spaltes av enzymet laktase for at kroppen skal ta det opp. Laktoseintoleranse skyldes at kroppen mangler laktase. Dette gjør at laktosen ikke suges opp fra tarmen og man kan miste viktig næringstilførsel. I tillegg kan sukkeret som forblir i tarmen, gi mageknip og diaré på grunn av den osmotiske effekten av laktosen. Laktose vil trekke væske ut fra tarmens slimhinne og inn i tarmen.

Syrnede melkeprodukter har lavere laktoseinnhold enn ferskmelk, og tåles derfor bedre, også fordi melkesyrebakteriene bidrar til å nøytralisere effekten av laktosen i tykktarmen.

Behandlingen

Behandlingen av laktoseintoleranse består i å redusere bruken av eller unngå matvarer som inneholder melkesukker, det vil si først og fremst melk og melkeprodukter.

Forekomst i ulike befolkningsgrupper

Folkegruppe Anslagsvis prosent
Nordeuropeere 5–15
Søreuropeere 60–85
Afrikanere sør for Sahara 85–100
Afrikansk-amerikanere 45–80
Hvite amerikanere 10–25
Amerikansk urbefolkning 50–95
Asiater 80–100

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg