Melkesyrebakterier, grampositive bakterier i familien Lactobacteriaceae som spalter melkesukker (laktose) til melkesyre og derved syrner melk.

Melkesyrebakterier kan være staver eller kokker av form, og enkelte arter er sykdomsfremkallende. Melkesyrebakterier er vanlige i munnhulen, tarmkanalen og underlivet hos kvinner. Forskjellige arter av melkesyrebakterier brukes ved fremstilling av meieriprodukter.

Melkesyrebakterier brukes til teknisk fremstilling av melkesyre, såkalt melkesyregjæring. Mange arter har praktisk betydning ved fremstilling av meieriprodukter gjennom fermentering. Melkesyrebakterier brukes som startkultur ved produksjon av spekemat som salami. Når bakteriene vokser, dannes melkesyre som gir et pH-fall til 5 eller lavere. Melkesyren virker da som et konserveringsmiddel.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.