melkesyrebakterier

Melkesyrebakterier, grampositive bakterier i familien Lactobacteriaceae som spalter melkesukker (laktose) til melkesyre og derved syrner melk.

Faktaboks

Også kjent som
Lactobacillus

Melkesyrebakterier kan være staver eller kokker av form, og enkelte arter er sykdomsfremkallende. Melkesyrebakterier er vanlige i munnhulen, tarmkanalen og underlivet hos kvinner. Forskjellige arter av melkesyrebakterier brukes ved fremstilling av meieriprodukter.

Næringsmidler

Melkesyrebakterier brukes til teknisk fremstilling av melkesyre, såkalt melkesyregjæring. Mange arter har praktisk betydning ved fremstilling av meieriprodukter gjennom fermentering. Melkesyrebakterier brukes som startkultur ved produksjon av spekemat som salami. Når bakteriene vokser, dannes melkesyre som gir et pH-fall til 5 eller lavere. Melkesyren virker da som et konserveringsmiddel.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg