Monoaminer er en gruppe kjemiske stoffer, aminer, som bare inneholder én aminogruppe. En rekke monoaminer dannes i kroppen fra aminosyrer, og flere av disse såkalte biogene aminene spiller en fundamental rolle som signalstoffer i hjernen (nevrotransmittere). Blant de viktigste monoaminene som fungerer som signalstoffer kan nevnes noradrenalin, dopamin, serotonin og histamin.

Faktaboks

Uttale
monoamˈiner
Etymologi
av mono- og amin

Ved flere sykdommer ser det ut til å foreligge en forstyrrelse av monoaminenes funksjon som signalstoffer. Som et eksempel kan nevnes bipolar lidelse, der noradrenalin og serotonin antagelig spiller inn. Denne antagelsen bygger på at man kan behandle depresjonene ved denne psykiske sykdommen med stoffer som hemmer nedbrytingen av monoaminer, slik at det blir mer monoamin til rådighet for overføringen av nervesignaler. Se også monoamino-oksidasehemmere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg