Mukopolysakkaridoser, gargoylisme, en gruppe arvelige stoffskiftesykdommer som skyldes mangel på de enzymer som bryter ned mukopolysakkarider. Den vanligste av sykdommene er Hurlers syndrom.

Mukopolysakkarider inngår som en viktig del av bindevevet, og de brytes ned i cellenes lysosomer (organeller som fungerer som cellenes fordøyelsessystem). Mangel på visse enzymer fører til at mukopolysakkarid-molekyler hopes opp, og det blir lysosomale avleiringer. Mukopolysakkaridose er derfor en del av den sykdomsgruppen som i dag kalles lysosomale sykdommer.

De fleste mukopolysakkaridoser følger en recessiv arvegang, men én form er også kjønnsbundet.

Vi kjenner minst åtte forskjellige defekter i mukopolysakkarid-metabolismen som gir hver sin sykdom. Disse er klinisk forskjellige, men har noen felles trekk, bl.a. veksthemning, skjelettmisdannelser, forstørrelse av lever og milt, hornhinnefordunkling, døvhet og svekket intelligens. Symptomene er progredierende (tiltagende).

Et fellestrekk ved mukopolysakkaridoser er at det finnes økte mengder av mukopolysakkarid-molekyler i urinen.

I dag kan flere av sykdommene i denne gruppen hjelpes ved en benmargstransplantasjon. Ved denne prosedyren erstatter man pasientens egen benmarg med benmarg fra en annen som har normal mengde av det enzym pasienten mangler i sine celler. Benmargen er en av kroppens aller mest intense produsenter av celler, og sirkulasjon av slike normale celler kan tilføre organene tilstrekkelig mengde av enzymet til at symptomene opphører eller reduseres betydelig.

De fleste ubehandlede pasienter dør innen puberteten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.