mukopolysakkaridoser

Artikkelstart

Mukopolysakkaridoser, eller gargoylisme, er en gruppe arvelige stoffskiftesykdommer som skyldes mangel på de enzymer som bryter ned mukopolysakkarider. Den vanligste av sykdommene er Hurlers syndrom.

Faktaboks

Uttale
mˈukopolysakkaridˈoser
Etymologi
av mukopolysakkarid og gresk -osis, tilstand, sykdom’

Mukopolysakkarider inngår som en viktig del av bindevevet, og de brytes ned i cellenes lysosomer (organeller som fungerer som cellenes fordøyelsessystem). Mangel på visse enzymer fører til at mukopolysakkarid-molekyler hopes opp, og det blir lysosomale avleiringer. Mukopolysakkaridose er derfor en del av den sykdomsgruppen som i dag kalles lysosomale sykdommer.

Årsaker

De fleste mukopolysakkaridoser følger en recessiv arvegang, men én form er også kjønnsbundet.

Symptomer

Vi kjenner minst åtte forskjellige defekter i mukopolysakkarid-metabolismen som gir hver sin sykdom. Disse er klinisk forskjellige, men har noen felles trekk, blant annet veksthemning, skjelettmisdannelser, forstørrelse av lever og milt, hornhinnefordunkling, døvhet og svekket intelligens. Symptomene er progredierende (tiltagende).

Diagnose

Et fellestrekk ved mukopolysakkaridoser er at det finnes økte mengder av mukopolysakkarid-molekyler i urinen.

Behandling

I dag kan flere av sykdommene i denne gruppen hjelpes ved en benmargstransplantasjon. Ved denne prosedyren erstatter man pasientens egen benmarg med benmarg fra en annen som har normal mengde av det enzym pasienten mangler i sine celler. Benmargen er en av kroppens aller mest intense produsenter av celler, og sirkulasjon av slike normale celler kan tilføre organene tilstrekkelig mengde av enzymet til at symptomene opphører eller reduseres betydelig.

Prognose

De fleste ubehandlede pasienter dør innen puberteten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg