Beinet.

Beinet. Lårmusklene sett forfra. Til venstre vises de overflatiske musklene. Lårets største muskel er musculus quadriceps femoris, den firehodede knestrekkeren. Her er vist tre av de fire hodene. Til høyre er musculus rectus femoris fjernet, og man ser quadriceps' fjerde hode, musculus vastus intermedius. De fire muskelbukene går sammen i én felles sene, hvor kneskålen (patella) er innleiret. En tynn, solid bindevevshinne, fascia lata, omslutter muskulaturen. Den fester seg på knokkeldeler som stikker ut, og forhindrer at musklene forskyver seg i forhold til knokkelen under arbeid.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus adductor brevis er en muskel i låret. Den er vifteformet og dekkes nesten fullstendig av musculus pectineus og musculus adductor longuslårets fremre innside, og har samme funksjon som disse: adduksjon og utoverrotasjon. Muskelen springer ut fra nedre, fremre kant av underlivsbeinet (os pubis) og fester seg langs mediale rand av lårbeinets linea aspera (øvre tredjedel).

Faktaboks

Uttale

m'uskulus add'uktor br'evis

Etymologi

latin: adducere, 'føre innover'

Også kjent som

den korte innoverføreren

Anatomisk nøkkelinformasjon

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg