Beinet.

Beinet. Lårmusklene sett forfra. Til venstre vises de overflatiske musklene. Lårets største muskel er musculus quadriceps femoris, den firehodede knestrekkeren. Her er vist tre av de fire hodene. Til høyre er musculus rectus femoris fjernet, og man ser quadriceps' fjerde hode, musculus vastus intermedius. De fire muskelbukene går sammen i én felles sene, hvor kneskålen (patella) er innleiret. En tynn, solid bindevevshinne, fascia lata, omslutter muskulaturen. Den fester seg på knokkeldeler som stikker ut, og forhindrer at musklene forskyver seg i forhold til knokkelen under arbeid.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus adductor longus er en muskel i låret. Den ligger mest overflatisk av adduktorene langs innsiden av lårbeinet, like nedenfor musculus pectineus. Muskelen utgår vifteformet med en lang, smal sene mellom symfysen (symphysis pubica) og tuberculum pubicum, og fester seg medialt på lårbeinets ru, bakre kant (linea aspera). Den kan på norsk kalles for 'den lange innoverføreren'.

Faktaboks

Uttale

m'uskulus add'uktor l'ongus

Etymologi

latin: adducere, 'føre inn mot'

Også kjent som

den lange innoverføreren

Muskelen har samme funksjon som nabomuskelen (musculus pectineus): adduksjon, utoverrotasjon og i noen grad fleksjon av låret i hofteleddet.

Anatomisk nøkkelinformasjon

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg