Beinet.

Beinet. Lårmusklene sett forfra. Til venstre vises de overflatiske musklene. Lårets største muskel er musculus quadriceps femoris, den firehodede knestrekkeren. Her er vist tre av de fire hodene. Til høyre er musculus rectus femoris fjernet, og man ser quadriceps' fjerde hode, musculus vastus intermedius. De fire muskelbukene går sammen i én felles sene, hvor kneskålen (patella) er innleiret. En tynn, solid bindevevshinne, fascia lata, omslutter muskulaturen. Den fester seg på knokkeldeler som stikker ut, og forhindrer at musklene forskyver seg i forhold til knokkelen under arbeid.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus adductor magnus er en del av muskulaturen i låret. Det er den kraftigste adduktormuskelen på innsiden av låret, og er samtidig en av kroppens største muskler. På norsk kan den kalles for 'den store innoverføreren'. Muskelen ligger dypere enn de andre adduktormusklene og dekkes øverst av musculus adductor brevis.

Faktaboks

Uttale

m'uskulus add'uktor m'agnus

Etymologi

av latin: adducere, 'føre inn mot'

Også kjent som

den store innoverføreren

Muskelen består av to sammenhengende deler, og utspringet er derfor bredt anlagt i en fremre og en bakre del. Den fremre og største delen springer ut fra nedre gren av underlivsbeinet (ramus inferior ossis ischii), med muskelfibre som hovedsakelig fester seg vifteformet langs medialsiden av lårbeinets linea aspera. Muskelens bakre del har sitt utspring fra det tilgrensende sittebeinet (ramus & tuber ossis ischii). Denne delen av muskelen fester seg med sin kraftige endesene på den såkalte adduktorknuten (tuberculum adductorium), litt bak på mediale femurepikondyl. Her oppstår det en spalte (hiatus tendineus adductorius) mellom lårbeinet og senen, som representerer den distale åpningen til adduktorkanalen.

Den øvre delen av muskelen sender også ut tversgående fibre til den øverste delen av linea aspera. Denne delen kalles musculus adductor minimus, og regnes ofte som en separat muskel.

Musculus adductor magnus adduserer, utoverroterer, bøyer og strekker beinet i hofteleddet, alt etter beinets utgangsstilling, og bidrar dermed til å opprettholde balansen i bekkenet når vi står og går.

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: største, laterale del: nervus obturatorius (L2–L4), ramus posterior; minste, mediale del: nervus tibialis (L3–L5).
  • Utspring: Ramus inferior ossis pubis, ramus ossis ischii, tuber ischiadicum
  • Feste: Linea aspera, labium mediale. Tuberculum adductorium femoris

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg