Musculus extensor digitorum er en av håndens lange muskler og ligger like under huden. Den strekker og sprer (abduserer) fingrene, samt dorsalflekterer håndleddet. Muskelen kalles på norsk «fingrenes fellesstrekker».

Faktaboks

Uttale

ekst'ensor digit'orum

Etymologi

av latin extensor, 'strekker' og digitorum, 'fingrenes'

Muskelen går fra den laterale epikondylenoverarmsbeinet, men deler seg like over håndleddet i fire, med en sene for hver av fingrene 2–5, som går gjennom fjerde 'port' i ekstensorretinaklet. På ulnarsiden er det skrå tverrforbindelser (connexus intertendinei) mellom senene, slik at selvstendige strekkebevegelser for den enkelte finger i noen grad forhindres. Særlig gjelder dette 4. finger (ringfingeren). På fingerbeina brer senene seg ut i en aponevrose.

Anatomisk nøkkelinformasjon

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Helen Sørløkken

Bildet i artikkelen passer ikke temaet. Det burde heller være et bilde av underarmens anatomi.

svarte Halvard Hiis

Hei. Du har rett. Jeg har fjernet bildet. Vi har dessverre ikke noen passende illustrasjon ennå. Vennlig hilsen Halvard i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg