Leggen

Leggens muskulatur sett bakfra (A, B) og forfra (C). Leggens form bestemmes av den tohodede musculus gastrocnemius og den underliggende musculus soleus. De to musklene fungerer som en trehodet muskel (som kalles musculus triceps surae). Senene deres forenes litt under midten av leggen til akillessenen, som er kroppens mest belastede sene. Også leggens muskulatur er omsluttet av en bindevevshinne, fascia cruris, som er en fortsettelse av fascia lata.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus extensor digitorum longus er en muskel i leggen. Det er den av leggens ekstensorer som ligger lengst lateralt mot fibulatibias forside. Det er en relativt flat muskel som springer ut fra området rundt den laterale tibiakondylen. Den går over i en sene som – etter å ha passert under de to ekstensorretinaklene (retinaculum musculorum extensorum superius & inferius) via en relativt kort seneskjede — spalter seg i fire senedeler, hver til dorsalaponevrosen for andre til femte tå. Ofte avspalter den laterale delen en 'ekstra' sene (kalt musculus fibularis tertius) som fester seg på dorsalsiden av femte mellomfotbein (os metatarsale V).

Faktaboks

Uttale

ekst'ensor digit'orum l'ongus

Etymologi

latin: extensor, 'den som strekker'; digitorum, flertall av digitus, 'finger, tå'

Også kjent som

den lange tåstrekkeren

Muskelen strekker og løfter tærne. Likevel er en fullstendig strekking av alle tærne ikke alltid mulig, da størstedelen av senen vanligvis bare fester seg til grunnfalangene. Samtidig vil muskelen bidra til å dorsalflektere foten i det øvre ankelleddet (talo-cruralleddet), slik at vi ikke snubler når vi går. Den virker dessuten som en pronator i det nedre ankelleddet (subtalarleddet).

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: Nervus fibularis profundus (L(4)5-S1)
  • Utspring: Condylus lateralis tibiae. Caput + margo anterior fibulae. Membrana interossea.
  • Feste: dorsalaponevrosen til 2.–5. tå.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg