Leggen

Leggens muskulatur sett bakfra (A, B) og forfra (C). Leggens form bestemmes av den tohodede musculus gastrocnemius og den underliggende musculus soleus. De to musklene fungerer som en trehodet muskel (som kalles musculus triceps surae). Senene deres forenes litt under midten av leggen til akillessenen, som er kroppens mest belastede sene. Også leggens muskulatur er omsluttet av en bindevevshinne, fascia cruris, som er en fortsettelse av fascia lata.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus fibularis brevis er en muskel i leggen. Den ligger på leggens lateralside, nesten fullstendig dekket av den overliggende musculus fibularis longus, og springer ut fra fibulaskaftets nedre halvdel. På samme måte som for denne muskelen går den distale endesenen gjennom to bindevevsbånd (retinaculum musculorum fibularium superius & inferius) på henholdsvis over- og undersiden av den laterale ankelknoken (malleolus lateralis). De bidrar til å holde begge senene og tilhørende seneskjeder stabile.

Faktaboks

Uttale

fibul'aris br'evis

Etymologi

av latin: fibula, 'leggbeinet', brevis, 'kort'

Også kjent som

musculus peroneus brevis, den korte leggbeinsmuskelen

Muskelens endesene svinger seg rundt baksiden av malleolen. Fra det nedre retinaklet går fibularis brevis-senen fremover og fester seg til det femte mellomfotbeinet. Muskelen bidrar til å stabilisere ankelen samt til plantarfleksjon og pronasjon av foten i ankelleddet. Den kan på norsk kalles for 'den korte leggbeinsmuskelen'.

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: Nervus fibularis superficialis (L5-S1(2))
  • Utspring: nedre halvdel av fibula
  • Feste: tuberositas ossis metatarsalis V

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg