Leggen

Leggens muskulatur sett bakfra (A, B) og forfra (C). Leggens form bestemmes av den tohodede musculus gastrocnemius og den underliggende musculus soleus. De to musklene fungerer som en trehodet muskel (som kalles musculus triceps surae). Senene deres forenes litt under midten av leggen til akillessenen, som er kroppens mest belastede sene. Også leggens muskulatur er omsluttet av en bindevevshinne, fascia cruris, som er en fortsettelse av fascia lata.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus fibularis longus er en lang, slank muskel som ligger overfladisk på leggens laterale side. Den springer proksimalt ut fra fibulahodet og øvre del av skaftet og går (sammen med den underliggende musculus fibularis brevis) i en bue bak laterale ankelknoke (malleolus lateralis). Begge musklenes sener holdes her på plass av to bindevevsbånd (retinaculum musculorum fibularium superius & inferius), og er omgitt av en felles seneskjede. Fibularis longus-senen legger seg rundt laterale fotrand og fortsetter på skrå under foten frem til feste på fotrotsknoklenes mediale side.

Faktaboks

Uttale

m'uskulus fibul'aris l'ongus

Etymologi

av latin: fibula, 'leggbeinet'

Også kjent som

musculus peroneus longus, den lange leggbeinsmuskelen

Muskelen kan på norsk kalles for 'den lange leggbeinsmuskelen'. Den kan løfte laterale fotrand, og da øker det mediale trykket mot underlaget. Muskelens tverrgående sene øker eller opprettholder fotens tverrhvelving og bidrar i noen grad til plantarfleksjon av foten. Senen danner sammen med musculus tibialis anterior den såkalte 'stigbøylen' som bidrar til å opprettholde fotens lengdehvelving.

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: Nervus fibularis superficialis (L5-S1(2))
  • Utspring: Condylus lateralis tibiae. Caput & margo anterior fibulae
  • Feste: Os metatarsale I. Os cuneiforme I

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg