Leggen

Leggens muskulatur sett bakfra (A, B) og forfra (C). Leggens form bestemmes av den tohodede musculus gastrocnemius og den underliggende musculus soleus. De to musklene fungerer som en trehodet muskel (som kalles musculus triceps surae). Senene deres forenes litt under midten av leggen til akillessenen, som er kroppens mest belastede sene. Også leggens muskulatur er omsluttet av en bindevevshinne, fascia cruris, som er en fortsettelse av fascia lata.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus tibialis posterior er en muskel i leggen. Den hører til de lange dorsale fotmusklenes dype lag. Muskelen ligger i en bindevevshinne under musculus triceps surae, flankert av musculus flexor hallucis longus (lateralt) og musculus flexor digitorum longus (medialt). Den springer ut fra den proksimale delen av membrana interossea og de tilgrensende kantene av tibia (nedenfor laterale kondyl) og fibula. Muskelens øvre del er dobbelt fjærformet.

Faktaboks

Uttale

m'uskulus tibi'alis post'erior

Etymologi

latin: tibia, 'skinnebeinet'; posterior, 'bakerst'

Også kjent som

den bakre skinnebeinsmuskelen

Like over den mediale ankelknoken (malleolus medialis) krysser endesenen under senen til musculus flexor digitorum longus (chiasma crurale), bøyer seg rundt malleolen, hvor den er omgitt av en seneskjede som holdes på plass av fleksorretinaklet (retinaculum musculorum flexorum) i ankelen.Her passerer senen i en egen kanal gjennom retinaklet. Muskelens endesene fester seg på undersiden av fotrotsknoklene (os naviculare og os cuneiforme I–III (noen ganger også basis av os metatarsale II–IV).

På norsk kalles muskelen for 'den bakre skinnebeinsmuskelen'. Den er en kraftig inversor i ankelens subtalarledd, men bidrar også i noen grad til plantarfleksjon i talocruralleddet. Siden senen går under ligamentum calcaneo-naviculare plantare vil den understøtte talus, og bidrar derved til å opprettholde fotens lengdehvelving.

Kliniske problemer

Muskelen kan noen ganger knyttes til det såkalte tibialis posterior-syndromet, også betegnet «PTTD» (posterior tibial tendon dysfunction). Uten at årsakene er helt klarlagt kan det noen ganger oppstå smerter og progredierende funksjonsnedsettelse i muskelens sene der den runder malleolen. Tilstanden er hyppigst hos kvinner (3:1).

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: Nervus tibialis (L5–S1(2))
  • Utspring: membrana interossea, dorsale tibiaflate, mediale fibulakant
  • Feste: tuberositas ossis navicularis, os cuneiforme I–III.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg