ansiktet

Ansiktet. Ansiktsmuskulaturen.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus orbicularis oris er en muskel som omslutter munnen. Den gjør det mulig å bevege leppene. Den hører til ansiktets mimiske muskulatur og er en hudmuskel; den er formet som en bred, oval ring som omgir munnen og sørger for at denne kan innsnevres og at leppene kan lukkes tett sammen.

Faktaboks

Uttale

'orbikul'aris 'oris

Etymologi

av latin: orbis, 'krets, skive, ring', og oris (genitivsform av os), 'munn'

Også kjent som

munnens ringmuskel

Muskelfibrene springer ut fra en bindevevsknute (modiolus) i hver munnvik som er festet til slimhinnen og til huden rundt munnen. Spesielt i dette området forbinder muskelen seg med fibre fra flere andre deler av den mimiske muskulaturen, særlig musculus buccinator.

Muskelen er delt i en øvre del (musculus orbicularis oris superior) og en nedre del (musculus orbicularis oris inferior), med overflatiske muskeldrag som gjennomborer huden. Den delen som ligger nærmest munnåpningen (pars marginalis) sender fibre i flere retninger, også mellom huden og slimhinnen, noe som bidrar til å gi leppene individuell form. Grovere fibre ligger spredt perifert (pars labialis).

Ved kontraksjon kan muskelen innsnevre og lukke munnspalten samt endre leppenes form. Den har dermed betydning for taleevnen og dannelsen av visse språklyder, som for eksempel B eller P. Den er også viktig for musikere som spiller blåseinstrumenter. Ved ansiktslammelse (facialisparese) vil det være umulig å forme leppene, blåse ut et lys, plystre og lignende).

Anatomisk nøkkelinformasjon

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg