Musculus buccinator er en muskel som hører til det dypere laget av ansiktets mimiske muskler, og danner den muskulære 'veggen' i munnhulens laterale sider. Den er den eneste av de mimiske musklene som er dekket av en egen fascie (fascia buccopharyngealis).

Faktaboks

Uttale

bukkin'ator

Etymologi

av latin: bucca, 'kjeve, munn'

Også kjent som

kinnmuskelen, hornblåsermuskelen

Den flate, firkantete muskelen danner et bueformet utspring, dels fra jekslenes alveolprosesser, dels fra et bindevevsbånd (raphe pterygomandibularis) mellom over- og underkjeven, og er her delvis dekket av musculus masseter. Fortil krysser muskelfibrene hverandre og fester seg til en bindevevsknute (modiolus) ved munnvinkelen og til musculus orbicularis oris. Den gjennombores av ørespyttkjertelens utførselsgang (ductus parotideus) i nivå med andre jeksel (molar) i overkjeven.

Muskelen bidrar til å endre kinnenes form. Den kan 'styre' spyttblandet mat som har havnet mellom tennene og innsiden av kinnet tilbake til tennenes tyggeflater, og den har dermed betydning for tyggingen og (indirekte) fordøyelsesprosessen. Den bidrar også til å presse ekspirasjonsluft ut gjennom munnen (blåsing, plystring), og har stor betydning for sugeevnen hos nyfødte. Ved kontraksjon vil den kunne trekke munnvinkelen sideveis (smil).

Embryologisk utvikles muskelen fra 2. gjellebue.

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: nervus facialis (VII), rami buccales
  • Utspring: processus alveolaris maxillae & mandibulae. Raphe pterygomandibularis
  • Feste: nær angulus oris (modiolus), randsoner i over- og underleppen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg