Beinet.

Beinet. Lårmusklene sett forfra. Til venstre vises de overflatiske musklene. Lårets største muskel er musculus quadriceps femoris, den firehodede knestrekkeren. Her er vist tre av de fire hodene. Til høyre er musculus rectus femoris fjernet, og man ser quadriceps' fjerde hode, musculus vastus intermedius. De fire muskelbukene går sammen i én felles sene, hvor kneskålen (patella) er innleiret. En tynn, solid bindevevshinne, fascia lata, omslutter muskulaturen. Den fester seg på knokkeldeler som stikker ut, og forhindrer at musklene forskyver seg i forhold til knokkelen under arbeid.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus sartorius er en muskel som går skrått foran på låret. Muskelen kalles på norsk 'skreddermuskelen'. Det er en toleddet muskel som virker både på hofteleddet og på kneleddet. Den regnes av noen som en strekkemuskel i kneet, siden den har samme innervasjon som de øvrige ekstensorene, men den er en fleksor. Denne smale, lange muskelen – kroppens lengste – går i en egen poselignende fascie skrått nedover lårets fremre og mediale side, hvor den dekker over adduktorkanalen.

Faktaboks

Uttale

sart'orius

Etymologi

av latin: sartor, 'skredder'. Det var de gamle anatomene som ga denne muskelen navn, siden de antok at den hadde betydning for stillingen som datidens skreddere inntok: med beina i kryss mens de satt på et bord og arbeidet. Opprinnelig het muskelen custos virginem ('jomfrubeskytteren'), da man først trodde den var en adduktor og innoverrotator.

Også kjent som

skreddermuskelen

Muskelen utgår fra den fremre hoftespissen (spina iliaca anterior superior) og vrir seg rundt og bak lårbeinets mediale epikondyl, hvor den brede endesenen utgjør en del av den såkalte gåsefoten (pes anserinus). Muskelen bøyer og i noen grad utoverroterer og abduserer hofteleddet, og den kan bøye og innoverrotere kneleddet (ved bøyd kne).

Anatomisk nøkkelinformasjon

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg