Musklene.

Musklene. Muskelsystemet sett bakfra.

Av /Store norske leksikon ※.

Musculus splenius er del av nakke- og ryggmuskulaturen og tilhører det spinotransversale system. På norsk kan den kalles 'remmuskelen'. Den ligger bredt over det kraniale avsnittet på musculus erector spinae, springer ut fra ryggtaggene på de øvre brystvirvlene og halsvirvlene, og fester seg lateralt på bakhodet og på øreknuten (processus mastoideus) samt på tverrtaggene til atlas og axis.

Faktaboks

Uttale

spl'enius

Etymologi

av gresk splenion, 'bandasje, bind'

Også kjent som

remmuskelen

Muskelen deles gjerne inn i en halsdel (musculus splenius cervicis) som går fra ryggtaggene T3–T5(6), og en hodedel (musculus splenius capitis) som går fra ryggtaggene C7–T3.

Ensidig muskelkontraksjon bøyer og dreier hodet og halsen til samme side. Den fungerer som synergist sammen med den skrå halsmuskelen (musculus sternocleidomastoideus) på motsatt side.

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: dorsale grener av spinalnervene C1(2)–C(6)7
  • Utspring: pars capitis: processus spinosus C7–T3, ligamentum nuchae; pars cervicis: processus spinosus T3–T5(6), ligamentum supraspinale
  • Feste: processus mastoideus (pars capitis); dorsalsiden av tverrtaggene C1-C3 (pars cervicis)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg