Mykobakterier er den eneste slekten av bakteriefamilien Mycobacteriaceae, stavformede bakterier som er grampositive og syrefaste ved farging (bakterier farges for å kunne studeres og klassifiseres i mikroskop). Mykobakterier står bak flere alvorlige sykdommer, blant annet tuberkulose og lepra.

Faktaboks

Uttale
mykobaktˈerium
Også kjent som

Mycobacterium

Egenskaper

Mycobacterium har et høyt innhold av fett og voks i celleveggen. Dette gjør at den er motstandsdyktig mot ytre påvirkninger og vanskelig kan farges med vanlige fargemetoder, men den kan farges ved bruk av spesielle varmefargeoppløsninger, for eksempel Ziehl-Neelsens fargemetode. Fargen sitter da så fast at den ikke kan fjernes ved syrebehandling, derav betegnelsen syrefast. Mykobakterier ser røde ut etter fargingen.

Mykobakterieinfeksjoner

Den viktigste mykobakterieinfeksjonen er tuberkulose, som skyldes tuberkelbakterien Mycobacterium tuberculosis. Mycobacterium bovis gir tuberkulose hos storfe og gris, og av og til hos mennesker.

En rekke andre mykobakterier kan også gi infeksjon og sykdom, ofte i huden eller lungene. Mycobacterium leprae forårsaker lepra, og Mycobacterium avium-intracellulare kan gi infiserte halscyster hos barn og systemiske infeksjoner hos aids-pasienter (se opportunistiske infeksjoner).

Mykobakterier finnes vidt utbredt hos mennesker – ofte uten å gi klinisk sykdom – og i menneskets omgivelser, inkludert vann – ofte som saprofytter og opportunister.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg