mykobakterier

Mykobakterier, eneste slekt av bakteriefamilien Mycobacteriaceae, stavformede bakterier som er grampositive og syrefaste ved farging (bakterier farges for å kunne studeres og klassifiseres i mikroskop). Mycobacterium har et høyt innhold av fett og voks i celleveggen. Dette gjør at den er motstandsdyktig mot ytre påvirkninger og vanskelig kan farges med vanlige fargemetoder, men den kan farges ved bruk av spesielle varmefargeoppløsninger, f.eks. Ziehl-Neelsens fargemetode. Fargen sitter da så fast at den ikke kan fjernes ved syrebehandling, derav betegnelsen syrefast. Mykobakterier ser røde ut etter fargingen.

Faktaboks

Uttale
mycobactˈerium
Også kjent som

Mycobacterium

Mykobakterieinfeksjoner

Den viktigste mykobakterieinfeksjonen er tuberkulose, som skyldes tuberkelbakterien Mycobacterium tuberculosis. Mycobacterium bovis gir tuberkulose hos storfe og gris, og av og til hos mennesker.

En rekke andre mykobakterier kan også gi infeksjon og sykdom, ofte i hud eller lunger. Mycobacterium leprae forårsaker lepra, og Mycobacterium avium-intracellulare kan gi infiserte halscyster hos barn og systemiske infeksjoner hos aids-pasienter (se opportunistiske infeksjoner).

Mykobakterier finnes vidt utbredt hos mennesker - ofte uten å gi klinisk sykdom – og i menneskets omgivelser, inkludert vann – ofte som saprofytter og opportunister.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg