En opportunistisk infeksjon er en infeksjon med en mikroorganisme som vanligvis ikke gir sykdom dersom immunsystemet er i orden (se opportunist). Slike infeksjoner oppstår når én eller flere bestanddeler i immunsystemet forstyrres eller svikter. Infeksjonene kan variere fra nokså uskyldige overfladiske infeksjoner til dødelige sykdomstilstander.

Faktaboks

Uttale
opportunˈistisk infeksjon

Årsaker

Opportuniske infeksjoner forekommer for eksempel hos pasienter som får antibiotikabehandling, hos pasienter med aids, pasienter som har gjennomgått transplantasjoner og hos pasienter som får cellegiftbehandling. Antibiotikabehandling kan forstyrre normalfloraen. Aids er en sykdom som kjennetegnes ved at immunsystemet har sviktet helt. Pasienter som har gjennomgått transplantasjoner må stå på livslang behandling med legemidler som hemmer immunforsvaret, for å unngå avstøtningsreaksjon. Cellegift kan forstyrre immunsystemet.

Antibiotikabehandling

C. difficile

3D-figur av Clostridium difficile-bakterier. Denne bakterien kan vokse frem i stort antall ved tung antibiotikabehandling og står bak den akutte og livstruende tilstanden pseudomembranøs kolitt.

Av /Shutterstock.

Man får relativt hyppig infeksjonsproblemer når den normale mikrooganismefloraen på slimhinnene blir forandret, slik at det blir overvekst av mikroorganismer som vanligvis holdes under kontroll av normalflora.

Et typisk eksempel er candidainfeksjon (se Candida) i skjeden (skjedekatarr), som kan utløses av antibiotikabehandling, men også av for eksempel p-piller og diabetes mellitus. Ved antibiotikabruk kan man få tilsvarende infeksjon i munn og svelg (trøske). Langvarig massiv antibiotikabehandling kan føre til at candidasopp fra tarmen sprer seg til blodet og gir alvorlig blodforgiftning med sopp (sepsis).

Et annet nokså hyppig problem i forbindelse med antibiotikabehandling er at pasienter kan få alvorlig betennelse i tykktarmen på grunn av bakterien Clostridium difficile når antibiotika utrydder en betydelig del av normalfloraen i tykktarmen (se antibiotika-assosiert kolitt og pseudomembranøs kolitt).

Cellegiftbehandling

Pasienter som får cellegiftbehandling er særlig utsatt for infeksjoner som normalt i stor grad bekjempes av hvite blodceller (granulocytter), og som blir sterkt redusert i antall ved cellegiftbehandling. Behandlingen fører også ofte til sår i tarmen, og bakterier fra pasientens egen tarmflora er den hyppigste årsak til infeksjoner hos denne pasientgruppen.

Transplanterte pasienter

Transplanterte pasienter er svært utsatt for opportuniske infeksjoner fordi flere bestanddeler i deres immunsystem er alvorlig svekket over lang tid. Særlig utsatt er pasienter som har gjennomgått beinmargstransplantasjoner, som kan bli rammet av en rekke livstruende opportuniske infeksjoner.

Aids-pasienter

Aids-pasienter er meget utsatt for å få opportunistiske infeksjoner, særlig fordi de har en alvorlig svekket cellulær immunitet (se immundefekt, immunitet). Disse pasientene kan få infeksjoner med et bredt spekter av opportunistiske bakterier, virus, sopp og parasitter, som aldri eller sjelden gir sykdom hos immunfriske personer. Problemet er størst hos pasienter med alvorlig langkommen aids, og opportunistiske infeksjoner er dødsårsak hos mange aids-pasienter. Med moderne hiv-behandling er dette problemet blitt betydelig redusert i vår del av verden.

Behandling

Når antibiotikabehandling har medvirket til at en opportunistisk infeksjon har oppstått, må man prøve å normalisere bakteriefloraen. Noen ganger oppnår man det ved å seponere antibiotikabehandlingen, men det er ikke alltid mulig.

Man har antimikrobielle midler mot de fleste opportunistiske infeksjoner, men effekten av behandlingen varierer, fordi pasientens eget infeksjonsforsvar i liten grad kan bidra. Behandlingen vil være spesielt vanskelig dersom man ikke samtidig kan reparere eller redusere defekten som finnes i immunsystemet.

Noen ganger er det svært viktig at behandlingen starter raskt etter at symptomene debuterer. Som regel må behandlingen være langvarig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg