Næringsmedium, næringspreparat til å dyrke, lagre eller transportere mikroorganismer i. Næringsmediet er en blanding av stoffer som er nødvendige (essensielle) for at en bestemt mikroorganisme skal overleve eller vokse. Næringsmediet kan være flytende eller fast.

I flytende medier kan mikroorganismene formere seg fritt i oppløsningen. Den franske kjemikeren og biologen Louis Pasteur (1822–95) arbeidet utelukkende med flytende næringsmedier, med den store ulempen at det som regel vokste mer enn én bakterieart i væsken. Dette endret seg da man innførte faste næringsmedier på petriskåler og i rør. De faste næringsmediene blir laget ved at man tilsetter et geléaktig stoff, agar-agar, i næringsvæsken som så tømmes ut på flate skåler eller i rør. Ved riktig blandingsforhold blir næringsmediet halvfast, og de enkelte bakteriene kan så vokse til de danner kolonier. På faste medier kan man inspisere overflaten for å se om man har en ren kultur eller blandingsvekst.

Enkelte bakteriestammer trenger helt bestemte næringsstoffer for å vokse. Dette fenomenet kan man nyttiggjøre ved å bruke selektive næringsmedier i artsbestemmelse av ukjente bakterieisolater.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.