Næringsmedium, næringspreparat til å dyrke, lagre eller transportere mikroorganismer i. Næringsmediet er en blanding av stoffer som er nødvendige (essensielle) for at en bestemt mikroorganisme skal overleve eller vokse. Næringsmediet kan være flytende eller fast.

I flytende medier kan mikroorganismene formere seg fritt i oppløsningen. Den franske kjemikeren og biologen Louis Pasteur (1822–95) arbeidet utelukkende med flytende næringsmedier, med den store ulempen at det som regel vokste mer enn én bakterieart i væsken. Dette endret seg da man innførte faste næringsmedier på petriskåler og i rør. De faste næringsmediene blir laget ved at man tilsetter et geléaktig stoff, agar-agar, i næringsvæsken som så tømmes ut på flate skåler eller i rør. Ved riktig blandingsforhold blir næringsmediet halvfast, og de enkelte bakteriene kan så vokse til de danner kolonier. På faste medier kan man inspisere overflaten for å se om man har en ren kultur eller blandingsvekst.

Enkelte bakteriestammer trenger helt bestemte næringsstoffer for å vokse. Dette fenomenet kan man nyttiggjøre ved å bruke selektive næringsmedier i artsbestemmelse av ukjente bakterieisolater.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.