næringsmedium

Næringsmedium for dyrking av mikroorganismer kan oppbevares på ulike måter.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Artikkelstart

Et næringsmedium er et preparat eller en løsning til å dyrke, lagre eller transportere mikroorganismer i. Næringsmediet er en blanding av stoffer som er nødvendige for at en bestemt mikroorganisme skal overleve eller vokse. Næringsmediet kan være flytende eller fast.

I flytende medier kan mikroorganismene formere seg fritt i oppløsningen. Den franske kjemikeren og biologen Louis Pasteur (1822–1895) arbeidet utelukkende med flytende næringsmedier, med den store ulempen at det som regel vokste mer enn én bakterieart i væsken. Dette endret seg da man innførte faste næringsmedier på petriskåler og i rør.

De faste næringsmediene blir laget ved at man tilsetter et geléaktig stoff, agar-agar, i næringsvæsken som så tømmes ut på flate skåler eller i rør. Ved riktig blandingsforhold blir næringsmediet halvfast, og de enkelte bakteriene kan så vokse til de danner kolonier. På faste medier kan man inspisere overflaten for å se om man har en ren kultur eller blandingsvekst.

Enkelte bakteriestammer trenger helt bestemte næringsstoffer for å vokse. Dette fenomenet kan man nyttiggjøre ved å bruke selektive næringsmedier i artsbestemmelse av ukjente bakterieisolater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg