Rhodotorula sp.

Dyrkning av gjærsoppen Rhodotorula sp. på fast næringsmedie. Formålet er å få spredte kolonier. For å oppnå dette strykes inokulatet (prøvematerialet) over mediets overflate slik at antallet celler tynnes ut, separeres og isoleres. For hvert utstryk benyttes en steril podenål. Hver koloni representerer avkom fra en enkelt gjærsoppcelle, og alle cellene i kolonien er derfor kloner. Hvis du overfører en enkeltkoloni fra agarplaten til nytt medie får du en renkultur.

Rhodotorula sp.
Lisens: CC BY SA 3.0

Rendyrking er en mikrobiologisk metode for fremdyrking av arvemessig like mikroorganismer.

For å kunne studere en mikroorganismes egenskaper, må man ha mange nok av arten til at de lar seg analysere. Derfor er det viktig å kunne dyrke frem én mikroorganisme alene i en kultur, uten tilblanding av andre arter.

Rendyrkning av mikroorganismer er et viktig premiss for mikrobiologisk diagnostikk og kvalitetskontroller av næringsmidler og legemidler. En renkultur inneholder en type av en mikroorganisme.

Fremgangsmåte for rendyrkning

For å skille de enkelte artene i en blanding av mikroorganismer fra hverandre, brukes dyrking på såkalte faste medier. Dette kan være næringsvæsker som er tilsatt stivnemidler, særlig agar, som gjør at mediene holder seg faste ved den temperatur som dyrkingen skal foregå ved.

Ved fortynning blir materialet spredt, slik at de enkelte mikroorganismer blir isolert, og liggende og vokse helt skilt fra hverandre. Svarende til hver mikroorganismecelle vil det vokse opp en gruppe mikroorganismer, en koloni, som vil danne utgangspunktet for en renkultur, som vil utgjøre en klon av arvemessig like individer. For å verifisere at slike kolonier er rene kulturer, kan man gjenta den beskrevne metode en eller flere ganger.

Ved vitenskapelige undersøkelser hvor det må stilles særlig strenge krav, kan man anlegge encellekulturer. Det finnes en rekke metoder, blant annet ved bruk av mikromanipulator, hvor man ved hjelp av mikroskopet kan isolere én celle og overføre den til passende medier. Samme metode brukes i arbeid med cellekulturer av høyere organismer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg