rendyrking

Artikkelstart

Rendyrking er en mikrobiologisk metode for fremdyrking av arvemessig like mikroorganismer.

For å kunne studere en mikroorganismes egenskaper, må man ha mange nok av arten til at de lar seg analysere. Derfor er det viktig å kunne dyrke frem én mikroorganisme alene i en kultur, uten tilblanding av andre arter.

For å skille de enkelte artene i en blanding av mikroorganismer fra hverandre, brukes dyrking på såkalte faste medier. Dette kan være næringsvæsker som er tilsatt stivnemidler, særlig agar, som gjør at mediene holder seg faste ved den temperatur som dyrkingen skal foregå ved.

Ved fortynning blir materialet spredt, slik at de enkelte mikroorganismer blir liggende og vokse helt skilt fra hverandre. Svarende til hver mikroorganismecelle vil det vokse opp en gruppe mikroorganismer, en koloni, som vil danne utgangspunktet for en renkultur, som vil utgjøre en klon av arvemessig like individer. For å verifisere at slike kolonier er rene kulturer, kan man gjenta den beskrevne metode en eller flere ganger.

Ved vitenskapelige undersøkelser hvor det må stilles særlig strenge krav, kan man anlegge encellekulturer. Det finnes en rekke metoder, blant annet ved bruk av mikromanipulator, hvor man ved hjelp av mikroskopet kan isolere én celle og overføre den til passende medier. Samme metode brukes i arbeid med cellekulturer av høyere organismer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg