Whiplash-skade er et populært navn på den skaden som kan oppstå når hodet beveges raskt bakover og deretter forover som ved et piskeslag (hvorav navnet). Denne skademekanismen sees spesielt når man blir påkjørt bakfra i bil.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk whiplash, ‘piskesnert’
Også kjent som
nakkeslengskade, nakkesleng

Det oppstår da hurtige akselerasjons- og deselerasjonskrefter som kan forårsake en forstuvning av nakken (nakkedistorsjon) dersom de fysiske krefter som virker er sterke nok. Det som vanligvis skjer er en overstrekning av bløtdelene i nakken (muskler, senefester og leddbånd). Hjernen er som regel ikke skadet.

Ved front-mot-front kollisjoner kan plutselig foroverbøyning følges av en sterk bakoverbøyning. Det er særlig overstrekningen bakover (hyperekstensjon) som er assosiert med nakkeslengsymptomer etter skaden.

Symptomer

Symptomene opptrer som regel akutt eller subakutt i løpet av ett til to døgn med stivhet og smerter i nakken. Smertene kan eventuelt stråle ned mot skuldrene eller opp mot bakhodet, og er ofte ledsaget av hodepine. Symptomene går vanligvis tilbake i løpet av få uker eller måneder, men et fåtall rapporterer kroniske smerter.

Utredning

Ved mistanke om brudd i nakken er CT førstevalg. Ved utstrålende symptomer kan årsaken være en såkalt traumatisk nakkeprolaps, og denne utredes ved hjelp av MR. Dersom det foreligger forhold som tyder på en hjerneskade, utredes pasienten ofte med CT eller MR av hodet.

Ved vedvarende plager utredes mange hos nevrolog, men oftest finnes ingen strukturell skade ved CT eller MR. Enkelte senter i utlandet tilbyr spesielle MR-opptak av nakken for å vurdere leddbåndene i overgangen mellom nakken og hodeskallen, men dette utredningstilbudet er kontroversielt. Forandringer i signaler i leddbånd i nakken kan svært ofte sees hos friske kontrollpasienter og betydningen hos pasienter som har hatt en nakkeskade er derfor høyst usikker.

Behandling og prognose

Råd om tidlig mobilisering og nakkeøvelser på egen hånd er viktig for en god prognose. Bruk av nakkekrage er uheldig dersom det ikke er påvist skjelettskade og frarådes da det øker sjansen for langvarige plager. Det er også viktig å unngå overforbruk av vanedannende smertestillende midler grunnet fare for tilvenning.

Dersom det ikke påvises strukturelle skader, er bevegelse ufarlig og smertene mange opplever bør ufarliggjøres. Engstelse for varig skade har i flere studier vist seg å være en uheldig prognostisk faktor som øker sannsynlighet for kroniske plager.

I en tysk studie med 51 pasienter som ble utsatt for litt skremmende «narrekollisjoner» bakfra fikk 20 prosent smerter i hodet og nakken i tidlig fase og hos seks prosent varte plagene mer enn en måned. En randomisert studie fant at pasienter som sykemeldes i 14 dager og blir fortalt at de bør hvile etter skaden får mer plager enn de som ikke får sykemelding og blir fortalt at de skal bevege seg som normalt.

Forekomsten av kroniske nakkesmerter etter en whiplash skademekanisme varierer også fra land til land. Negativ forventning (noceboeffekten) kan dermed spille en rolle. Nakkeslengskader forstås dermed oftere ut fra en biopsykologisk forklaringsmodell der det fysiske traumet ikke vektlegges spesielt dersom det ikke påvises strukturelle skader.

Forebygging

Korrekt justering av hodestøtten på bilsetet reduserer risikoen for nakkeskader ved påkjørsel bakfra. Mange hodestøtter sitter for lavt slik at de treffer nakken, og ikke bakhodet, når nakken bøyes bakover i forbindelse med påkjørsel.

Forsikringsmessig kan det være vanskelig å bedømme nakkeskader etter bilpåkjørsel, da objektive holdepunkter for skade som regel mangler. Pågående forsikringssak etter skade har i flere studier vist seg å være assosiert med dårligere prognose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg