whiplash-skade

Whiplash-skade, populær betegnelse på den skaden som kan oppstå når hodet beveges raskt bakover og deretter forover som ved et piskeslag. Denne skademekanismen forekommer spesielt ved påkjørsel bakfra i bil.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk whiplash, ‘piskesnert’
Også kjent som
nakkeslengskade, nakkesleng

Det oppstår da hurtige akselerasjons- og deselerasjonskrefter som kan forårsake en forstuvning av nakken (nakkedistorsjon) dersom de fysiske krefter som virker er sterke nok. Det er vanligvis tale om en overstrekning av bløtdelene i nakken (muskler, senefester og leddbånd).

Ved front-mot-front kollisjoner kan plutselig foroverbøyning følges av en sterk bakoverbøyning. Det er særlig overstrekningen bakover (hyperekstensjon) som kan gi skader. Graden av skade avhenger av bevegelsen av hodet i forhold til kroppen for øvrig, og av bevegelsens hastighet.

Symptomer

Symptomene opptrer som regel akutt eller subakutt i løpet av 1–2 døgn med stivhet og smerter i nakken. Smertene kan eventuelt stråle ned mot skuldrene eller opp mot bakhodet, og er ofte ledsaget av hodepine.

Jo kraftigere overstrekningen av bløtdelene i nakken er, desto tidligere opptrer plagene. Symptomene går vanligvis tilbake i løpet av få uker eller måneder, men hos et fåtall kan plagene fra nakken vedvare og bli kroniske. Man regner i alminnelighet ikke med at hjernen kan bli skadet.

Utredning

Ved en noe mer alvorlig whiplash-skade bør det gjøres undersøkelse av nakken med MR. Hvis plagene vedvarer, bør pasienten også undersøkes av nevrolog. Dersom det foreligger forhold som tyder på en hjerneskade, bør det foretas CT eller MR av hodet.

Behandling og prognose

Råd om tidlig mobilisering og nakkeøvelser på egen hånd er viktig for en god prognose. Langvarig bruk av nakkekrage er uheldig.

Korrekt justering av hodestøtten på bilsetet reduserer risikoen for nakkeskader ved påkjørsel bakfra. Mange hodestøtter sitter for lavt slik at de treffer nakken, og ikke bakhodet, når nakken bøyes bakover i forbindelse med påkjørsel.

Forsikringsmessig kan det være vanskelig å bedømme nakkeskader etter bilpåkjørsel, da objektive holdepunkter for skade som regel mangler.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg