Bånd er strenger av kollagenrikt, fast bindevev. De kan danne forbindelser med knoklene i et ledd og kan bidra til støtte og beskyttelse for bløtdeler, eller fungere som feste for muskler og sener. Svært ofte er båndenes form og plassering knyttet til leddenes konstruksjon, som en forsterket del av leddkapselen. Bånd som gir støtte på hver side av et ledd kalles gjerne kollateralbånd, for eksempel kneleddets indre/mediale sidebånd, ligamentum collaterale tibiale.

Faktaboks

Også kjent som

ligament (forkortes lig.).

Bånd av stramt bindevev har få elastiske fibre og tåler derfor dårlig å bli tøyd. Strekk i lengderetningen på mer enn 5–6 prosent kan føre til irreversible defekter eller at båndet revner. Et unntak er stemmebåndene.

Bånd har rik nerveforsyning, og har dessuten ofte spesielle sensorer (senespoler) som informerer oss om den stillingen et ledd har.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg