Nattblindhet, mørkeblindhet, nedsatt syn eller blindhet i svak belysning. Nattsynet formidles av netthinnens stavceller. Sammenlignet med tappceller, er stavceller mer følsomme for lys og er derfor ansvarlige for vårt syn i nedsatt belysning. Det motsatte av nyktalopi er hemeralopi (dagblindhet), som er nedsatt syn i dagslys og sterk belysning.

Nattblindhet kan skyldes sykdommer i netthinnen, for eksempel retinitis pigmentosa. Likeledes vil mangel på vitamin A, som er nødvendig for at stavcellene skal fungere, føre til nattblindhet. Nattblindhet er derfor et viktig symptom på vitamin A-mangel. Nattblindhet som skyldes vitamin A-mangel helbredes hurtig ved tilførsel av vitamin A eller næringsmidler som er rike på dette fettløselige vitamin (melk, smør, egg, tran og lever). Behandling av nattblindhet med lever finnes beskrevet i en egyptisk papyrus fra cirka år 1500 f.Kr. 

En annen form for nattblindhet kan forekomme som en ufarlig, medfødt og arvelig tilstand. Denne tilstanden bedres ikke ved tilførsel av vitamin A. 

Les mer i Store norske leksikon

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.