Nattblindhet er nedsatt syn eller blindhet i svak belysning.

Faktaboks

Uttale
nyktalopˈi
Etymologi
av nykt-, gresk alaos, ‘blind’, og -ops, ‘øye’
Også kjent som

mørkeblindhet, nyktalopi

Nattsynet formidles av netthinnens stavceller. Sammenlignet med tappceller, er stavceller mer følsomme for lys og er derfor ansvarlige for vårt syn i nedsatt belysning.

Det motsatte av nattblindhet er dagblindhet, som er nedsatt syn i dagslys og sterk belysning.

Årsaker

Nattblindhet kan skyldes sykdommer i netthinnen, for eksempel retinitis pigmentosa. Også mangel på vitamin A kan føre til nattblindhet. Vitamin A er nødvendig for at stavcellene skal fungere. Nattblindhet er derfor et viktig symptom på vitamin A-mangel.

Behandling

Nattblindhet som skyldes vitamin A-mangel helbredes hurtig ved tilførsel av vitamin A eller næringsmidler som er rike på dette fettløselige vitaminet (melk, smør, egg, tran og lever). Behandling av nattblindhet med lever finnes beskrevet i en egyptisk papyrus fra cirka år 1500 fvt.

En annen form for nattblindhet kan forekomme som en ufarlig, medfødt og arvelig tilstand. Denne tilstanden bedres ikke ved tilførsel av vitamin A.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg