nattblindhet

Artikkelstart

Nattblindhet er det samme som mørkeblindhet, nedsatt syn eller blindhet i svak belysning. Nattsynet formidles av netthinnens stavceller. Sammenlignet med tappceller, er stavceller mer følsomme for lys og er derfor ansvarlige for vårt syn i nedsatt belysning. Det motsatte er hemeralopi (dagblindhet), som er nedsatt syn i dagslys og sterk belysning.

Faktaboks

Uttale
nyktalopˈi
Etymologi
av nykt-, gresk alaos, ‘blind’, og -ops, ‘øye’
Også kjent som

mørkeblindhet, nyktalopi

Årsaker

Nattblindhet kan skyldes sykdommer i netthinnen, for eksempel retinitis pigmentosa. Likeledes vil mangel på vitamin A, som er nødvendig for at stavcellene skal fungere, føre til nattblindhet. Nattblindhet er derfor et viktig symptom på vitamin A-mangel. Nattblindhet som skyldes vitamin A-mangel helbredes hurtig ved tilførsel av vitamin A eller næringsmidler som er rike på dette fettløselige vitaminet (melk, smør, egg, tran og lever). Behandling av nattblindhet med lever finnes beskrevet i en egyptisk papyrus fra cirka år 1500 fvt.

En annen form for nattblindhet kan forekomme som en ufarlig, medfødt og arvelig tilstand. Denne tilstanden bedres ikke ved tilførsel av vitamin A.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg