Naturlegemidler er legemidler hvor virkestoffene eller de virksomme bestanddelene har en opprinnelse fra naturen, slik som planter, dyr, mikroorganismer eller salter, og som ikke omfattes av definisjonen av plantebaserte legemidler. Legemidlene godkjennes av Statens legemiddelverk.

Det foreligger ikke noe krav om dokumentasjon av en terapeutisk (gunstig) effekt. Sikkerheten mot skadevirkninger må dokumenteres, men ikke så omfattende som for spesialpreparater. Preparater som er tilsatt vitaminer og mineraler eller som inneholder droger tilsatt kjemisk definerte, virksomme stoffer eller blandinger av disse, inkludert isolerte kjemisk definerte bestanddeler fra planter eller dyr kan ikke godkjennes som naturlegemidler. Preparater kan heller ikke godkjennes dersom de inneholder bioteknologisk fremstilte virksomme bestanddeler eller reseptpliktige eller giftige substanser. Preparater til injeksjon eller legemiddelformene øredråper, øyedråper og øyesalver er utelukket. Kvalitetskravene med hensyn til sammensetning, produksjon osv. tilsvarer kravene til andre legemidler. Hensikten er å sikre forbrukeren et produkt som har jevn kvalitet og inneholder det som står på pakningen. Naturlegemidler kan kjøpes på apotek, men også i helsekost- og dagligvareforretninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg