Nefropatia epidemica er en febersykdom (viral hemoragisk feber) som skyldes et hantavirus ved navn Puumala-virus. I Norge forekommer sykdommen over hele landet, men de fleste tilfellene forekommer i de indre østlandsfylkene. Det meldes om 10–40 tilfeller hvert år.

Faktaboks

Uttale
nefropˈatia epidˈemica
Også kjent som

musepest

I Norge smittes mennesker vanligvis via mus. Viruset utskilles i dyrenes ekskreter og spres til mat eller drikkevann. Sykdomsbildet preges av feber, smerter i hode, rygg og buk, og tegn til nyresykdom.

Diagnose

Man får mistanke om sykdommen ut fra det kliniske bildet kombinert med vanlige blodprøver og urinanalyser. Sikker diagnose kan man vanligvis stille ved å påvise antistoffer mot viruset i pasientens blod.

Behandling og prognose

Det er særlig viktig å behandle eventuelle væskeforstyrrelser og elektrolyttforstyrrelser. Prognosen er god. Har man hatt sykdommen, blir man varig immun.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg