Kroppens elektrolytter
Natrium (Na+), kalium (K+), magnesium (Mg2+), fosfat (PO43-) og kalsium (Ca2+) er de viktigste elektrolyttene i kroppen. Konsentrasjonen av disse kan måles i blodet.
Kroppens elektrolytter

En elektrolyttforstyrrelse er en tilstand med for høy eller for lav konsentrasjon av en elektrolytt. Elektrolytter er mineraler eller salter som foreligger som ioner i blodet. Elektrolyttene kan være positiv ladet (kationer) eller negativ ladet (anioner). De viktigste elektrolytter er natrium, kalium, magnesium, fosfat og kalsium.

Elektrolyttene har mange livsviktige funksjoner i kroppen og er blant annet involvert i nerveimpulser, muskelsammentrekninger, væskebalansen og syre-basebalansen og spiller en avgjørende rolle ved frigjøring av hormoner fra endokrine kjertler. Vi får i oss elektrolytter igjennom kosten, og så lenge vi er friske og har et balansert kosthold er det ikke behov for tilskudd av elektrolytter. Konsentrasjonen av elektrolytter er nøye regulert igjennom nyrene og en rekke hormoner som antidiuretisk hormon, aldosteron, renin, parathyreoideahormon og D-vitamin.

Årsaker til elektrolyttforstyrrelser

Elektrolyttforstyrrelser forårsakes oftest av en rekke sykdommer, som for eksempel som nyresykdommer, hormonsykdommer og fordøyelsessykdommer, eller ved bruk av legemidler. De er vanlig blant pasienter og er forbundet med økt dødelighet, sykelighet og redusert livskvalitet.

Symptomer og funn

Symptomene er ofte uspesifikke, som slapphet, tretthet, muskelsvakhet, hodepine, kramper, kvalme, magesmerter, hjertebank, forvirring med mer. Alvorlighetsgraden på symptomene kan variere fra lett, som for eksempel slapphet og hodepine, til alvorlige, som koma, pustebesvær, lammelser og hjerterytmeforstyrrelser. I forbindelse med en elektrolyttforstyrrelse kan det være unormale blodprøver og urinprøver, samt forandringer på hjerteundersøkelsen EKG.

Typer elektrolyttforstyrrelser

Elektrolyttforstyrrelsene har navn med kombinasjon av en forstavelse som sier om det er for mye (hyper-) eller for lite (hypo-) av elektrolytten og navnet på elektrolytten. For eksempel hyperkalemi som betyr for mye kalium i blodet.

Hyponatremi er den vanligste elektrolyttforstyrrelsen og forekommer hos opp til fire av ti av pasientene i sykehus. Ved hyponatremi er det for lite natrium i blodet.

Andre elektrolyttforstyrrelser er:

Behandling av elektrolyttforstyrrelser

Elektrolyttforstyrrelser behandles ved å finne behandle den underliggende årsaken. For eksempel å behandle en lungebetennelse som kan forårsake hyponatremi med antibiotika, eller behandle oppkast og diaré med tilskudd av væske og elektrolytter (se væskebehandling). Av og til er behandlingen å slutte å gi et legemiddel til en pasient.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Liv Langberg

Jeg savner periodiske paralyser her - Jeg antar de regnes som en slags elektrolyttforstyrrelser? Det hadde vært fint om man kunne finne opplysninger om PP på norsk i snl, både her og på direkte søk.
https://www.webmd.com/brain/primary-periodic-paralysis#1

svarte Kiarash Tazmini

Hei Liv,
Takk for kommentaren. Periodisk paralyse kan forekommer ved sjeldne genetiske tilstander ved hypo- og hyperkalemi. Disse er beskrevet i Store norske leksikon her: https://sml.snl.no/famili%C3%A6r_periodisk_paralyse
https://sml.snl.no/hyperkalemisk_periodisk_paralyse

Mvh
Kiarash

skrev Liv Langberg

Tusen takk!
Når jeg kopierer linkene og limer inn på ny fane, ser jeg artiklene om PP, men sliter med å få det opp på søk her i SNL. Rart.

Nå som flere får elektrolyttforstyrrelser og ulike PP-tilstander etter Covid, hadde det vært fint om PP kunne nevnes i denne artikkelen også, som "disambiguation", eller hva det nå heter på norsk. Og omvendt, "Elektrolyttforstyrrelser" i PP-artiklene. Dette er jo ganske obskure greier for de fleste, så det kunne være veldig nyttig med litt ekstra "pekere".

MVH
Liv Langberg

svarte Halvard Hiis

Hei, Liv! Takk for kommentaren. Jeg har lagt inn periodisk paralyse som søkeord i begge artiklene du nevner. Søket vårt er ikke altfor godt; de fleste kommer inn til artiklene via google. Jeg tror heller ikke det er helt relevant å nevne dem og lenke til dem her i artikkelen. Hilsen Halvard i redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg