Systemisk betyr, i medisinsk sammenheng, at noe påvirker eller gjelder hele kroppen. Dette er i motsetning til «lokal», som betyr noe som påvirker eller gjelder kun en mindre del av kroppen. Når det gjelder behandling innebærer systemisk behandling at hele kroppen utsettes for behandlingen.

Faktaboks

Uttale
systˈemisk
Etymologi
av system

I de fleste tilfeller foretrekkes lokalbehandling fremfor systemisk behandling hvis det er mulig. Dette gjøres fordi det konsentrerer den behandlende effekten i området hvor det er nødvendig og reduserer hvor mye medisin resten av kroppen utsettes for, noe som reduserer bivirkninger. Dette gjelder for eksempel behandling med antibiotika.

Eksempler

Behandling

Ved behov for behandling med kortikosteroider foretrekkes alltid lokalbehandling i form av kremer, linimenter eller andre topikale formuleringer fremfor behandling med kortikosteroider i tablettform eller intravenøst. Sistnevnte er systemiske behandlingsformer, hvor kortikosteroidene når hele kroppen. Likevel er det noen tilstander hvor det er behov for systemisk behandling med kortikosteroid, som for eksempel ved polymyalgia revmatika og forverring av inflammatorisk tarmsykdom.

Sykdommer

Diabetes er eksempel på en systemisk sykdom, ettersom blodsukkerverdiene påvirker hele kroppen. Systemisk sklerose er en sykdom hvor overflødig bindevev dannes i hele kroppen. Systemisk lupus erythematosus er en annen systemisk autoimmun sykdom.

Infeksjoner kan være lokale eller systemiske. Rosen er en lokal infeksjon i huden og lungebetennelse er en lokal infeksjon av lungene. Dog kan lokale infeksjoner som disse spre seg til blodbanen og bli systemiske. Dette kan for eksempel lede til sepsis. Infeksjoner kan også være systemiske i utgangspunktet, som influensa.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg