Håndens sensoriske nerveområder
Illustrasjonen viser omtrentlig hvilke områder i hånden nervus radialis, nervus ulnaris og nervus medianus sender sensorisk informasjon fra.
Håndens sensoriske nerveområder
Av /Shutterstock.

Nervus medianus er en av hovednervene i armen. Den har både motoriske og sensoriske nervefibre. Nerven forsyner flere av musklene i tommelfingerballen som er viktige for tommelens bevegelse inn mot håndflaten. Den fører sanseinformasjon til hjernen fra håndflaten og bøyesiden av tommelen, pekefingeren, langfingeren og halvparten av ringfingeren.

Faktaboks

Også kjent som

medianusnerven

Opphav

Nervus medianus får nervefibrene sine fra nerverøttene fra femte eller sjette halsvirvel (C5/6) og til og med første brystvirvel (T1). Nervefibrene går videre i den mediale og den laterale fasikkelen i armnervefletningen, på hver side av arteria axillaris. Nervefibrene går fra disse fasiklene sammen i den såkalte medianusgaffelen.

Forløp og funksjon

I overarmen

De to grenene av medianusgaffelen forener seg foran arterien og går langs overarmen, på innsiden (medialt) mellom de to bøyemusklene (musculus biceps brachii og musculus brachialis) til albuens fremside. Nerven avgir ingen grener i overarmen.

I underarmen

Etter å ha passert albueleddet gjennomborer nerven musculus pronator teres og går inn mellom de overflatiske og dype bøyemusklene til fingrene (musculus flexor digitorum superficialis & profundus), ned til håndleddet. Underveis sender den ut en dyp gren som innerverer musculus pronator quadratus. I underarmen forsyner den ellers bøyemusklene motorisk (med unntak av musculus flexor carpi ulnaris og den ulnare delen av musculus flexor digitorum profundus).

I håndleddet ligger den like under den tynne huden og muskelfascien, idet den avgir tre sensoriske grener. Hovedgrenen går under retinaklet (retinaculum flexorum) i den såkalte karpaltunnelen (canalis carpi) sammen med fingrenes fleksorsener.

I hånden

I hånden forsyner medianusnerven musklene i tommelfingerballen, med unntak av musculus adductor pollicis. Den forsyner også de radiale lumbrikalmusklene (musculi lumbricales I & II).

Sensorisk innerverer nerven håndflate- eller volarsiden av huden fra litt over håndleddet og ut i håndflaten til fingertuppene på tommelen, pekefingeren, langfingeren og halvparten av ringfingeren. På baksiden av fingrene (dorsalsiden) innerveres omtrent ytterste halvdel av pekefingeren og langfingeren.

Nerveskader

Siden nervus medianus ligger så nær hudoverflaten i håndleddregionen, kan den skades ved selvpåførte snitt i huden med skarpe gjenstander. En skade på nerven vil ramme musklene i tommelfingerballen og de radiale lumbrikalmusklene. Det gjør at forsøk på å knytte hånden resultere i manglende evne til opposisjon av tommelen og manglende fleksjon av peke- og langfinger (såkalt «svergehånd»). Ved albueskader vil dessuten pronasjonsbevegelse og bøying av underarmen umuliggjøres i varierende grad.

Ved ensidig arbeid med hendene kan fleksorsenenes seneskjeder hovne opp og gi økt trykk på medianusnerven i karpaltunnelen. Dette er kjent som karpaltunnelsyndrom.

Les med i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg