Nesepolypper er stilkete svulster av binde- og slimhinnevev som utgår fra en silbenscelle i nesehulens «loft» eller (mer sjelden) fra en av kjevehulene. Begrepet nesepolypper brukes i dagligtalen ofte misvisende om forstørrede adenoide vegetasjoner eller falske mandler hos små barn.

Årsaken

Årsaken til nesepolyppdannelse er som regel kronisk bihulebetennelse. Denne kan skyldes infeksjon eller allergi. Det sees en overhyppighet av nesepolypper hos pasienter med cystisk fibrose.

Symptomer

Polyppene vokser ut gjennom åpningen av bihulen til nesehulen. Polyppene kan bli så lange at de blokkerer den forreste eller bakerste neseåpningen. Symptomene manifesterer seg ved at nesen tilstoppes, talen blir snøvlende og nesesekretet vannaktig. Ikke sjelden opptrer hodepine. Vanlig behandling av nesepolypper er kirurgisk fjerning av polyppene og lokalbehandling med kortikosteroider.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg