bihulebetennelse

bihuler

Bihuler. Bihulenes lokalisasjon i kraniet. De fleste av bihulenes utførselsganger munner ut i midtre nesegang mellom midtre og nedre nesemusling.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Artikkelstart

Bihulebetennelse er en akutt eller kronisk betennelse i en eller flere av nesens bihuler.

Faktaboks

Også kjent som
sinusitt, sinusitis acuta

Akutt bihulebetennelse

Akutt bihulebetennelse oppstår vanligvis i tilslutning til en vanlig øvre luftveisinfeksjon, som for eksempel forkjølelse. Hvis bihulenes utførselsganger lukkes som følge av svullen slimhinne, vil eventuelle bakterier i bihulene ha gode vekstforhold. De vanligste bakterier i øvre luftveier er pneumokokker og Haemophilus influenzae, sjeldnere hemolytiske streptokokker.

Symptomer

Symptomene på akutt bihulebetennelse kan variere, men vanlig er uttalt nesetetthet, tykt gulgrønt slim fra nesen, smerter i overkjeve/tenner, i pannen eller bak øynene. Typisk er smertene verst midt på dagen og ved foroverbøyning. Ofte er det feber, nedsatt allmenntilstand og hoste med eller uten oppspytt. Ved CT eller ultralyd av bihulene påvises materie (puss) i en eller flere bihuler, hyppigst i silbensceller og kjevehule.

Behandling

Behandlingen tar sikte på å bedre åpningene i bihulenes naturlige utførselsganger med slimhinneavsvellende nesedråper, samt å helbrede infeksjonen ved hjelp av antibiotika. For å påskynde helbredelsen kan det av og til et stykke ut i forløpet hjelpe å skylle kjevehulene for materie. Det er alminnelig antatt at lettere tilfelle av bihulebetennelse helbredes av seg selv.

Kronisk bihulebetennelse

Kronisk bihulebetennelse kjennetegnes av permanente forandringer i bihulenes slimhinne som følge av gjentatte akutte bihulebetennelser eller permanente hindringer i utførselsgangene. Slike hindringer kan bestå i kronisk svullen slimhinne, skjev neseskillevegg eller spesielle forhold i midtre nesemusling, og avsløres ved CT.

Tennene i overkjeven har nær relasjon til kjevehulene. Tannrøttene kan være skilt fra kjevehulen med bare et tynt beinlag. Ved tannrotbetennelse kan denne lett bryte gjennom til kjevehulen og gi dentogen (odontogen) bihulebetennelse. Symptomene er nesetetthet, gulgrønt neseslim, hodepine og uopplagthet. Hoste, heshet og sårhet i halsen er ikke uvanlig. Ved akutte forverrelser kan det også være smerter over bihulene og feber.

Behandling

I tillegg til behandling med antibiotika dersom det påvises sykdomsfremkallende bakterier, vil den kirurgiske korreksjon av de permanente årsaker til hindringer i utførselsgangene være viktig. Ved nese- og bihulekirurgi kan slike korreksjoner foretas på en presis og skånsom måte gjennom neseåpningene. Operasjonen gjøres ofte i lokalbedøvelse og det benyttes fiberoptiske instrumenter. Resultatene av nese- og bihulekirurgi ved kronisk bihulebetennelse er gode, men ofte oppnås ikke fullstendig symptomfrihet.

Ved dentogen bihulebetennelse må infeksjonen som kommer fra tennene også behandles.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Frode Kjærnsmo

Alt som er beskrevet ovenfor er korrekt. Imidlertid er det ikke skrevet noe om behandling med kortison eller andre midler som reduserer slimhinne økning ved bihulebetennelse. Jeg vi på det sterkeste anbefale dette er en del av behandling. Hvis ikke slimhinne reduserende midler som f.eks Rinexin ikke fungere vil jeg anbefale å prøve kortison preparater 8X5Mg første dag så reduksjon med 5 mg pr. dag til siste dag. Jeg vil også fraråde pasienter med gjentatte bihulebetennelser å bruke antibiotika som brukes som tre dagers kur. Pasienter med gjentatte bihulebetennelser bør få tatt biopsi eller annen bakterie prøve før antibiotika brukes. I denne sammenheng bør også pasienten testes for soppinfeksjon for å se om dette kan være en sammenheng. En pasient med gjentatte bihulebetennelser bør også sjekkes av tannlege så raskt som mulig. her bør man velge en tannlege som har mulighet til å ta bilder av hele kjeven i et bilde, hvis ikke CT er mulig å ta av bihulene. Hvis man da ikke finner bakterier eller annet med denne form for behandling bør pasienten sendes til sjekk for kjevebetennelse. For å lette smerter hos pasienten kan også anbefales å sprøyte inn bedøvelse middel inn mot Trigeminus nerven. Dette vil hjelpe pasienten, slik at andre smertestillende midler reduseres.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg