bihuler

Bihuler. Bihulenes lokalisasjon i kraniet. De fleste av bihulenes utførselsganger munner ut i midtre nesegang mellom midtre og nedre nesemusling.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Bihulebetennelse er en akutt eller kronisk betennelse i én eller flere av nesens bihuler.

Faktaboks

Også kjent som
sinusitt, sinusitis acuta

Akutt bihulebetennelse

Akutt bihulebetennelse oppstår vanligvis som følge av en vanlig øvre luftveisinfeksjon, som for eksempel forkjølelse. Andre forhold som påvirker drenasjeforhold eller slimhinnefunksjon i øvre luftveier, som røyking, allergi, tilgrunnliggende sykdommer som nesepolypper, eller uheldige anatomiske forhold, kan disponere for utvikling av bihulebetennelse.

Hvis bihulenes utførselsganger lukkes som følge av luftveisinfeksjon med hoven slimhinne, kan dette disponere for lokalisert infeksjon i bihulesystemet.

Man skiller mellom serøs eller virusfremkalt og bakteriefremkalt bihulebetennelse. De vanligste bakteriene som påvises ved bakterielle bihulebetennelse er pneumokokker og Haemophilus influenzae.

Symptomer

Symptomene på akutt bihulebetennelse kan variere. Mest vanlig er uttalt nesetetthet på grunn av hovne slimhinner og snørr, tykt gulgrønt slim fra nesen. Det er ofte også smerter i overkjeven, tenner, pannen eller bak øynene på grunn økt trykk i bihulenes avgrensede hulrom. Det skyldes mangelfull drenasje. Typisk er smertene verst midt på dagen, og ved foroverbøyning, ettersom man da øker trykket i bihulene.

Det kan forekomme feber, nedsatt allmenntilstand og hoste med eller uten oppspytt.

Diagnostikk

De fleste ukompliserte akutte bihulebetennelser diagnostiseres med klinisk undersøkelse og eventuelt blodprøver og bakterieprøver hos fastlege. Fastlegen vil også ta stilling til behov for ytterligere undersøkelser eller viderehenvisning.

Alvorlige eller kompliserte sykdomstilfeller utredes og behandles av øre-nese-halsspesialist. Med CT- eller ultralydundersøkelse av bihulene kan det påvises hovne slimhinner og puss i én eller flere bihuler, hyppigst i silbenscellene og kjevebihulene.

Behandling

Mange akutte bihulebetennelser kan behandles med avventende eller støttende behandling som reseptfri, slimhinneavsvellende nesespray og milde smertestillende/betennelsesdempende medisiner. I mer uttalte tilfeller kan det være aktuelt med antibiotika. For å påskynde helbredelsen kan det av og til et stykke ut i forløpet hjelpe å skylle kjevehulene for puss («stikke opp bihulene») hos spesialist.

Mer enn halvparten av akutte bihulebetennelse helbredes av seg selv, uten antibiotikabehandling. Utstrakt bruk av antibiotika fører til uønsket resistensutvikling, og forsiktighet med slik behandling er ønskelig i et folkehelseperspektiv.

Kronisk bihulebetennelse

Kronisk bihulebetennelse kjennetegnes av langvarige symptomer og permanente forandringer i bihulenes slimhinner som følge av gjentatte akutte bihulebetennelser eller permanente hindringer i utførselsveiene. Slike hindringer kan bestå i kronisk hoven slimhinne, nesepolypper, arrdannelser, skjev neseskillevegg eller ugunstige anatomiske forhold. Disse forandringene kan ses ved hjelp av CT-undersøkelse.

Tennene i overkjeven har nær relasjon til kjevebihulene. Tannrøttene kan være skilt fra kjevehulen med bare et tynt beinlag. Ved tannrotbetennelse kan denne lett bryte gjennom til kjevehulen og gi odontogen bihulebetennelse, det typiske er ofte at denne er ensidig.

Behandling

Dersom det påvises sykdomsfremkallende bakterier, kan man gi antibiotika. I tillegg kan kirurgisk korreksjon av varige årsaker til hindringer i utførselsgangene være aktuell. Ved nese- og bihulekirurgi kan slike korreksjoner foretas på en presis og skånsom måte gjennom neseborene. Operasjonen gjøres ofte i lokalbedøvelse, og det benyttes kikkhullsteknikk med endoskopisk optikk.

Ved odontogen bihulebetennelse må tannlegen behandle tannrotsbetennelsen i tillegg til at drenasjeveier i bihulene åpnes kirurgisk av øre-nese-halsspesialist. Symptomlindring etter nese- og bihulekirurgi ved kronisk bihulebetennelse er ofte rimelig god. Likevel vil mange ha noen restplager også etter kirurgi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Frode Kjærnsmo

Alt som er beskrevet ovenfor er korrekt. Imidlertid er det ikke skrevet noe om behandling med kortison eller andre midler som reduserer slimhinne økning ved bihulebetennelse. Jeg vi på det sterkeste anbefale dette er en del av behandling. Hvis ikke slimhinne reduserende midler som f.eks Rinexin ikke fungere vil jeg anbefale å prøve kortison preparater 8X5Mg første dag så reduksjon med 5 mg pr. dag til siste dag. Jeg vil også fraråde pasienter med gjentatte bihulebetennelser å bruke antibiotika som brukes som tre dagers kur. Pasienter med gjentatte bihulebetennelser bør få tatt biopsi eller annen bakterie prøve før antibiotika brukes. I denne sammenheng bør også pasienten testes for soppinfeksjon for å se om dette kan være en sammenheng. En pasient med gjentatte bihulebetennelser bør også sjekkes av tannlege så raskt som mulig. her bør man velge en tannlege som har mulighet til å ta bilder av hele kjeven i et bilde, hvis ikke CT er mulig å ta av bihulene. Hvis man da ikke finner bakterier eller annet med denne form for behandling bør pasienten sendes til sjekk for kjevebetennelse. For å lette smerter hos pasienten kan også anbefales å sprøyte inn bedøvelse middel inn mot Trigeminus nerven. Dette vil hjelpe pasienten, slik at andre smertestillende midler reduseres.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg