Niacin, fellesbetegnelse på nikotinsyre og nikotinamid. Niacin utgjør et av B-vitaminene. Niacin forekommer som koenzymene nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD) og nikotinamid-adenin-dinukleotidfosfat (NADP), som deltar i omsetningen av glukose, aminosyrer og fett i kroppen. Kroppen kan danne niacin fra aminosyren tryptofan, men niacin er også vidt utbredt i matvarer.

Kilder til niacin i kosten er kjøtt, fisk, kornvarer og belgvekster. Proteinrike matvarer kan bidra med niacin gjennom omdanning av tryptofan.

Det er vanlig å angi niacinanbefalinger i niacinekvivalenter (NE). 1 NE tilsvarer 1 mg niacin eller 60 mg tryptofan. Anbefalt inntak for voksne er 18 NE per dag for menn og 15 NE per dag for kvinner (31–60 år).

Mangel på niacin medfører utvikling av pellagra, som i første rekke er utbredt i land med et ensidig kosthold hovedsakelig basert på mais.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.