Niacin er et fellesnavn på to stoffer i maten med samme essensielle funksjon i kroppen, nikotinsyre og nikotinamid. Niacin utgjør et av B-vitaminene. Niacin er vidt utbredt i matvarer. Kilder til niacin i kosten er kjøtt, fisk, kornvarer og belgvekster. Proteinrike matvarer kan også bidra med niacin fordi kroppen har en viss evne til å omdanne aminosyren tryptofan i proteiner til niacin.

Faktaboks

Uttale
niasˈin

Mangel på niacin medfører utvikling av pellagra, som i første rekke er utbredt i land med et ensidig kosthold hovedsakelig basert på mais.

Niacin omdannes til koenzymene nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD) og nikotinamid-adenin-dinukleotidfosfat (NADP), som deltar i omsetningen av glukose, aminosyrer og fett i kroppen.

Det er vanlig å angi niacinanbefalinger i niacinekvivalenter (NE), der tryptofan vektlegges gjennom omdanning til niacin. 1 NE tilsvarer 1 milligram niacin eller 60 milligram tryptofan. Anbefalt inntak for voksne er 18 NE per dag for menn og 15 NE per dag for kvinner (31–60 år).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg