pellagra

Pellagra er en sykdom som skyldes mangel på B-vitaminet niacin. Pellagra kan også utvikles sekundært til forstyrrelser i tryptofanmetabolismen.

Faktaboks

Uttale
pellˈagra
Etymologi
pellagra kommer fra de italienske ordene pelle og agra, som betyr ‘ru hud’

Årsaker

Sykdommen opptrer særlig i områder der mais utgjør en stor del av kostholdet. Niacin finnes i mais, men i en bundet form som ikke kan utnyttes av organismen, og mais inneholder lite av aminosyren tryptofan, som normalt kan omdannes til niacin i organismen. I basiske eller sure løsninger vil niacinet kunne frigjøres, og en slik forbehandling av mais vil gjøre at niacinet kan nyttiggjøres i kroppen. Pellagra er fortsatt utbredt i afrikanske land hvor mais er hovedmatvare og hvor den ikke blir forbehandlet.

Symptomer

Karakteristisk for pellagra er «de tre d'er»: dermatitt, diaré og demens. Sykdommen er kjennetegnet ved sterkt ru hud og mørkfarging av huden. I tillegg til hudsymptomene kan det opptre symptomer fra nervesystemet og fra tarmene. Diarétilstanden reflekterer betennelse i slimhinnen i tarmen og kan også ledsages av oppkast. De mentale forandringene karakteriseres ved nedsatt hukommelse, desorientering og hallusinasjoner.

Pellagra behandles med tilførsel av niacinpreparater. Ubehandlet kan sykdommen føre til død.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg