Pellagra er en sykdom som skyldes mangel på B-vitaminet niacin. Pellagra kan også utvikles sekundært til forstyrrelser i tryptofanmetabolismen.

Sykdommen opptrer særlig i områder der mais utgjør en stor del av kostholdet. Niacin finnes i mais, men i en bundet form som ikke kan utnyttes av organismen, og mais inneholder lite av aminosyren tryptofan, som normalt kan omdannes til niacin i organismen. I basiske eller sure løsninger vil niacinet kunne frigjøres, og en slik forbehandling av mais vil gjøre at niacinet kan nyttiggjøres i kroppen. Pellagra er fortsatt utbredt i afrikanske land hvor mais er hovedmatvare og hvor den ikke blir forbehandlet.

Karakteristisk for pellagra er «de tre d'er»: dermatitt, diaré og demens. Sykdommen er kjennetegnet ved sterkt ru hud og mørkfarging av huden. I tillegg til hudsymptomene kan det opptre symptomer fra nervesystemet og fra tarmene. Diarétilstanden reflekterer betennelse i slimhinnen i tarmen og kan også ledsages av oppkast. De mentale forandringene karakteriseres ved nedsatt hukommelse, desorientering og hallusinasjoner.

Ubehandlet kan pellagra føre til død. Pellagra behandles med tilførsel av niacinpreparater.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.