Nikkelallergi er en form for kontaktallergisk eksem. Allergi mot metallet nikkel er i dag den vanligste formen for kontakteksem blant kvinner.

Kjennetegnene ved nikkelallergi er at huden blir rød og kløende der det har vært direkte kontakt med nikkelholdig metall. Det kan også tilkomme små blemmer. Vanlige steder er under armbåndsuret, steder der metallspenner eller metallknapper ligger inn mot huden, og der smykker er i kontakt med huden. Allergi utvikler seg over tid, og utslagene kommer gjerne i 15–30-årsalderen.

Man regner med at minst ti prosent av norske kvinner og minst én prosent av norske menn er nikkelallergiske. Disse tallene ventes å stige fordi flere og flere menn bruker ørepynt, og fordi barn får hull i ørene tidligere, noe som fører til at yngre aldersgrupper blir mer utsatt. Behandlingen består i å fjerne årsaken til utslettet, og i akutt fase kan det være aktuelt å bruke en eksemsalve.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg