Øye.

Øye. Øyet kan bevege seg i alle retninger ved hjelp av seks tynne muskler som er festet på overflaten av hvert øyeeple. På den måten kan blikket dreies mot for eksempel høyre dersom de rette musklene på høyre side av hvert øye strammes, slik det nederste bildet viser. Det øverste bildet viser de utvendige øyemusklene på venstre øye.

Av /KF-arkiv ※.

Oftalmoplegi er lammelse av øyemusklene.

Faktaboks

Uttale
oftalmoplegˈi
Etymologi
av oftalmo- og gresk plege, ‘slag’
Også kjent som
ophthalmoplegia

Årsaker

Øyemuskellammelser kan være medfødte, eventuelt som følge av fødselsskade. Lammelsene kan også oppstå senere i livet på grunn av svulst, aneurisme, infeksjon eller blødning eller blodpropp i hjernen eller øyehulen. En ervervet øyemuskellammelse vil føre til dobbeltsyn, eventuelt bare i enkelte blikkretninger.

Typer

Oftalmoplegi deles i tre typer:

  • Ved ekstern oftalmoplegi er én eller flere av de ytre øyemusklene lammet, slik at øyeeplets bevegelser er innskrenket og øyelokket eventuelt nedsunket.
  • Ved intern oftalmoplegi er det pupillens bevegelser og øyets akkommodasjon som er lammet.
  • Ved total oftalmoplegi er alle øyets muskler lammet.

Den vanligste lammelsen av en enkelt øyemuskel er lammelse av den ytre, rette øyemuskelen. Dette skyldes som regel skade på den tilhørende hjernenerven (nervus abducens).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg