Hjernenerver.

Hjernenerver. Menneskehjernen sett nedenfra, med avskårne hjernenerver.

Av /KF-arkiv ※.

Nervus abducens er den sjette hjernenerven. Den er en av øyets tre bevegelsesnerver. De andre to er hjernenervene nervus oculomotorius (III) og nervus trochlearis (IV).

Faktaboks

Uttale

abd'usens

Etymologi
av latin abducens, ‘som fører til siden’, se abdusere

Nervus abducens har sin kjerne i hjernestammen og trer ut mellom hjernebroen (pons) og den forlengede marg (medulla oblongata), legger seg lateralt for arteria carotis interna og går sammen med de andre øyemuskelnervene inn i øyehulen gjennom fissura orbitalis superior. Her forsyner nerven den ytterste rette øyemuskelen (musculus rectus lateralis). Ved lammelse av denne øyemuskelen skjeler øyet innover. Skader av de andre øyemuskelnervene gir tilsvarende feilstillinger. En omhyggelig kartlegging av øynenes og øyelokkenes bevegelighet er derfor nødvendig for å fastslå hvilken av disse tre hjernenervene som eventuelt er skadet.

Undersøkelse

Abducensnerven undersøkes ved å se om pasienten har samsyn (skjeling innover). Det er vanlig å undersøke øyets tre bevegelsesnerver under ett. Øyets bevegelsesnerver kan også undersøkes ved at man ser om pupillene er runde, trukket sammen eller utvidet, og hvorledes de reagerer på lys og nærinnstilling. Vi må se på øyelokkene og øyespaltens forhold. Deretter undersøkes øyets bevegelsesmuligheter i alle retninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg