Onkoplastikk er et begrep innen kirurgisk brystkreftbehandling. I motsetning til såkalt ablatio, det vil si fullstendig fjerning av brystet, ønsker man ved et onkoplastisk inngrep å både fjerne kreften i sin helhet (radikal fjerning) og samtidig omfordele eller flytte på lokalt vev slik at brystet samtidig rekonstrueres med et tilfredsstillende estetisk resultat.

Onkoplastikk krever et visst brystvolum for å kunne oppnå et godt estetisk resultat, og det er ofte nødvendig med et inngrep på det andre brystet dersom man ønsker optimal sidelikhet. Svulstens lokalisasjon i brystet er også av betydning når man skal vurdere om onkoplastisk kirurgi er et alternativ ved fjerning av brystkreft.

Ved å benytte teknikker fra den generelle rekonstruktive kirurgien kan man ved onkoplastikk i noen tilfeller også fjerne forandringer som er til dels betydelig større enn det som er mulig innen vanlig brystbevarende kirurgi. Fordelen med metoden er at færre pasienter vil få deformerte bryst enn etter standard brystbevarende kirurgi og at flere pasienter unngår at hele brystet må fjernes der det er nødvendig å fjerne mye vev.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg