brystrekonstruksjon

Artikkelstart

Brystrekonstruksjon er kirurgiske metoder for å gjenoppbygge bryst ved en medfødt misdannelse og etter operasjon for brystkreft. Ved primær rekonstruksjon utføres inngrepet samtidig med fjerning av kreftsvulsten. Ved sekundær rekonstruksjon utføres inngrepet en tid etter at all behandling for brystkreft er ferdig, som oftest minst et halvt til ett år etter kreftkirurgien. En rekke ulike metoder benyttes. Prinsipielt skiller man mellom metoder der det benyttes et implantat og i tilfeller det kun benyttes eget vev.

Implantat

Ved bruk av implantat alene lager man en lomme under den store brystmuskelen (musculus pectoralis major), eventuelt først med en tøyning av overliggende hud med en ekspanderprotese. Implantatet må plasseres nøyaktig. Metoden er lite ressurskrevende og har få tidlige komplikasjoner. Det er mulig å oppnå svært gode resultater hos mange. Over noe tid vil imidlertid en del pasienter oppleve endring av det rekonstruerte brystets utseende og konsistens. I sjeldne tilfeller kan fritt silikon lekke ut i vevet og påføre pasientene store plager. Implantat kan også benyttes i kombinasjon med eget vev i brystområdet i tilfeller der huden over brystet er svært stram eller der det av andre grunner ikke er aktuelt med andre metoder.

Eget vev

Ved rekonstruksjon med pasientens eget vev benyttes hyppigst vev fra nedre del av magen (TRAM, DIEP). Metoden er ressurskrevende og innebærer i de fleste tilfeller bruk av mikrovaskulær teknikk for å gjenopprette blodsirkulasjon i vevet som flyttes. Operasjonstiden er lang og inngrepet omfattende og de generelle komplikasjonene er derfor hyppigere enn ved et mindre inngrep. Hos inntil fem prosent av pasientene kan det nye brystet gå tapt grunnet sirkulasjonssvikt i de små blodårene.

Metoden gir i de fleste tilfeller et svært godt og stabilt resultat over tid. Uavhengig av metode som benyttes blir brystvorten og areola rekonstruert tilslutt. Brystvorten rekonstrueres oftest ved å benytte eksisterende hud og underhudsvev på brystet, mens areolaområdet tatoveres.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg