opiater

Artikkelstart

Opiater er stoff fremstilt fra opium, eller preparat som inneholder eller er videreutviklet fra slike stoffer. De viktigste naturlig forekommende opiater er morfin og kodein. Opiatene virker ved binding til opiatreseptorer på celleoverflatene. Avhengig av hvilke celler dette omfatter, kan virkningene bli smertedemping, respirasjonshemming, hostedemping, rusfølelse, sløvhet, tretthet og forlenget tømmingstid for magesekk og tarm.

Faktaboks

Uttale
opiˈater

De fleste opiater er opioider, det vil si at de har sin effekt i opioidreseptorer i kroppen, men ikke alle. Papaverin som virker som en alfareseptor-antagonist i behandling ved ereksjonsproblemer, og noskapin som virker hostedempende gjennom sigma-reseptor, vil falle under gruppen opiater, men ikke opioder, da de er fremstilt fra opiumsvalmuen, men ikke virker på opioidreseptorer.

Begrepene opiat og opioid har delvis overlappende innhold. Dette kan lett skape forvirring og misforståelser. Moderne teknologi har gjort begrepet opiat avleggs og uklart, siden det i dag er mulig å fremstille også de naturlig forekommende opiatene syntetisk. Utviklingen kan sies å ha løpt fra opiatbegrepet, som både er uklart, overflødig og kan gi opphav til misforståelser. Flere har derfor tatt til orde for å kassere ordet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg