Strukturformelen til noskapin
Strukturformelen til noskapin
Strukturformelen til noskapin
Lisens: CC BY SA 3.0

Noskapin er et legemiddel som brukes mot tørrhoste. Kjemisk er noskapin et opiums alkaloid som er et stoff framstilt fra opium. I motsetning til andre opiumsalkaloider har ikke noskapin noen berusende virkning, det er ikke avhengighetsskapende, og det virker heller ikke smertestillende.

Faktaboks

Uttale
noskapˈin
Også kjent som
narkotin eller gnoskopin

Virkemåte

Noskapin virker på sentralnervesystemet og gir en hostedempende effekt. Virkningsmekanismen er ukjent, men enkelte studier viser at noskapin binder seg på sigma-reseptorer. Sigma-reseptorer hører ikke til de tradisjonelle opioidreseptorene, men opioider kan likevel binde seg til denne reseptortypen. Mekanismen for hvordan sigma-reseptorer knyttet til hoste er ikke kartlagt.

Bruk

Noskapin brukes som et reseptfritt legemiddel mot tørrhoste. Legemiddelet finnes både i mikstur- og tablettform. Bruk av noskapin er beregnet for voksne og barn over to år.

Bivirkninger

Noskapin i anbefalte doser har generelt få bivirkninger. De vanligste bivirkningene er hodepine og tretthet. Andre mindre vanlige bivirkninger kan være kvalme, svimmelhet og mageknip.

Forsiktighetsregler

På grunn av noskapin sin hemmende virkning på hosterefleksen kan det samle seg slim i luftveiene. Noskapin skal ikke gis til barn under to år på grunn av fare for alvorlige bivirkninger.

Graviditet og amming

Det har blitt observert at noskapin i høye doser kan være skadelig for fosteret. Noskapin skal derfor ikke brukes av gravide. Ammende bør ikke bruke noskapin ettersom det går over til morsmelk. Dette kan ha en skadelig virkning på barnet som ammes.

Interaksjoner

Noskapin skal ikke brukes sammen med det blodfortynnende legemiddelet warfarin. Ved samtidig bruk av warfarin og noskapin vil mengden av warfarin i kroppen øke. Dette fører til økt risiko for blødninger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg