Ortognatisk kirurgi er kirurgisk behandling av kjeve- og bittanomalier. Inngrepet består i å flytte den tannbærende delen i over- og/eller underkjeven. I noen tilfeller kan også forflytning av andre deler av kjeven, som hakefremspringet, klassifiseres som ortognatisk kirurgi. Hensikten er å oppnå en bedre bite- og tyggefunksjon, ofte kombinert med en estetisk gevinst. Et ortognatkirurgisk inngrep krever som regel tannregulering før operasjonen. Selve inngrepet utføres ved kjevekirurgisk avdeling på sykehus.

De fleste bittanomalier som skyldes avvik i tannstilling behandles idag med kjeveortopediske metoder (tannregulering). I noen tilfeller skyldes imidlertid avvikene et misforhold mellom størrelsen på over- og underkjeven eller vinklingen mellom disse. Da kan en kirurgisk korreksjon være indisert. Dette avgjøres gjennom analyser av kjeverøntgen og klinisk undersøkelse av pasienten. Eksempler på typiske indikasjoner for ortognatisk kirurgisk behandling er leppe-kjeve-ganespaltepasienter som har redusert vekst av overkjeven, eller pasienter med medfødte kjeveanomalier.

Ortognatisk kirurgi er relativt omfattende kirurgi og foregår i narkose på sykehus. For forflytning av henholdsvis over- og underkjeven er Le Fort I- og saggital-splitt-osteotomiene de vanligste teknikkene i dag. Det finnes imidlertid en rekke andre teknikker som benyttes for ulike indikasjoner. Utviklingen av moderne osteosyntesematerialer har bidratt til god prognose og forutsigbarhet for ortognatkirurgiske inngrep.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.