Skoliose, skjev rygg sett bakfra, på grunn av sidekrumning av ryggsøylen. Ryggsøylen har normalt en viss krumning sett fra siden, spesielt i brystdelen (kyfose) og i virvelsøylens lendedel (lordose).

Skoliosen betegnes som strukturell dersom det foreligger en anatomisk feilstilling. Dette kan skyldes en medfødt misdannelse, men kan også oppstå i barne- og ungdomsårene uten påviselig årsak (idiopatisk skoliose). Funksjonelle skolioser kan oppstå ved forskjellig lengde på bena og ved en gange der man forsøker å avverge for eksempel isjiassmerter. Blant andre årsaker til skoliose kan nevnes muskelsvekkelse etter nervelammelser som poliomyelitt eller skade på ryggmargen.

Den første krumningen kan bli motvirket av en ny krumning til den andre siden slik at det etter hvert utvikles en alvorlig deformitet.

Skolioser i ryggsøylens brystdel som er oppstått i tidlig alder, kan særlig bli alvorlige og kreve behandling. Behandlingen er i første rekke korsett. Dersom dette ikke hjelper, kan det være aktuelt å operere for å rette opp ryggen.

Les mer i Store medisinske leksikon

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.