Skoliose er skjev rygg sett bakfra, det vil si en sidekrumning av ryggsøylen. Ryggsøylen har normalt en viss krumning sett fra siden, med lordose i lumbal del, kyfose i torakal del og lett lordose i cervical del.

Det finnes to former for skoliose. Disse betegnes strukturell skoliose og funksjonell skoliose.

Strukturell skoliose forekommer dersom det foreligger en anatomisk feilstilling i ryggsøylen. Dette kan skyldes en medfødt misdannelse, men kan også oppstå i barne- og ungdomsårene uten kjent årsak (idiopatisk skoliose).

Funksjonell skoliose kan oppstå ved forskjellig lengde på bena eller ved gange der man forsøker å avverge for eksempel isjiassmerter. Andre årsaker til skoliose kan være muskelsvekkelse etter nervelammelser som poliomyelitt eller skade på ryggmargen.

Skoliose som diagnoseres før 4-års alder kalles infantil skoliose, og er hyppigst hos gutter. Skoliose som oppstår hos barn i skolealder (5-9 år) kalles juvenil skoliose, og kjønnsfordelingen er ganske jevn. Hos ungdommer (10-15 år) oppstår skoliose hyppigst hos jenter, og kalles adolescent idiopatisk skoliose (AIS), og er den vanligste form for skoliose.

Den vanligste formen for skoliose (adolescent idiopatisk skoliose) forekommer hyppigst hos jenter i 10-15 års alder, og er som regel mindre uttalt. Behandlingen er i første rekke korsett. Formålet med korsettbehandling er å forhindre progresjon av skoliosen under vekst. Korsettet må derfor brukes til pasienten er ferdig utvokst. Dersom skoliosen progredierer tross korsettbehandling kan det være aktuelt å operere for å rette opp ryggen.

Skolioser som er oppstått i tidlig alder i ryggsøylens brystdel, kan særlig bli alvorlige og kreve behandling. Hos de yngste pasientene med betydelig skoliose er det aktuelt med operativ behandling, ettersom man forventer en progresjon av feilstillingen under barndommen.  

Den første krumningen kan bli motvirket av en ny krumning til den andre siden slik at det etter hvert utvikles en alvorlig deformitet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.