Osteofytt i virvelsøylen
Radiopaedia.org.
Lisens: CC BY 2.0

Osteofytt er en sporeformet tagg av beinvev som vokser ut fra beinhinnen. Osteofytter forekommer i kanten av leddflater og er ett av kjennetegnene en ser ved røntgenundersøkelser ved artrose i ledd eller spondylose i virvelsøylen.

Faktaboks

Uttale
osteofˈytt
Etymologi
av osteo- og gresk fyton, ‘plante, vekst’

I et friskt ledd bidrar bruskcellene til at belastning ikke medfører skader. Med stigende alder, overvekt, fysisk tungt arbeid, arvelig disposisjon og skader øker risikoen for at bruskcellene mister sin normale funksjon, og at osteofytter utvikles.

Osteofytter er svært vanlige blant middelaldrende og eldre personer. I virvelsøylen kan en se osteofytter hos opp til 60 prosent av kvinner og 80 prosent av menn fra 50-årsalderen.

Osteofytter medfører ikke alltid symptomer, men de kan, som ved artrose eller spondylose, medføre smerter og stivhet i ledd og rygg.

Det finnes ingen spesielle legemidler som virker forebyggende eller helbredende. Dersom symptomene blir store, kan operasjon vurderes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg