Leddbetennelse, artritt, er en betennelsesreaksjon i leddhinnen, synovialhinnen. Ikke sjelden blir også leddets omgivelser angrepet, for eksempel brusk, knokler og leddkapsler.

Betennelsen kan være direkte forårsaket av bakterier, og det foreligger da en leddinfeksjon, også kalt infeksiøs eller septisk artritt. Man kan også se ledbetennelser i forbindelse med infeksjoner i urinveier og tarm, for eksempel klamydiaindusert artritt, og av og til i forbindelse med visse virusinfeksjoner. Ved kroniske betennelsesaktige revmatiske sykdommer, leddgikt og psoriasisartritt, kan det være uttalt leddbetennelse uten at det kan påvises bakterier eller andre mikroorganismer i leddet. Leddbetennelse skyldes i disse tilfellene en aktivering av immunsystemet.

Også ved krystallutfelling i ledd, slik som ved urinsyregikt (arthritis urica) og ved kondrokalsinose, blir det betennelsesreaksjon. I disse tilfellene er det krystallene som fremkaller betennelsen. Lett grad av leddbetennelse kan også sees ved en rekke andre sykdommer, for eksempel leukemi og kreft. Også slitasjeforandringer i ledd kan forårsake betennelsesreaksjoner.

Som det fremgår, kan leddbetennelse ha en rekke forskjellige årsaker, og det kreves en omhyggelig undersøkelse som ofte ikke bare må begrense seg til det eller de aktuelle ledd.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.