spondylose

Spondylose er en degenerativ forandring (artrose) i overgangen mellom virvellegemet og mellomvirvelskiven i ryggsøylen med påfølgende forkalkning av leddflatenes kanter. Hos eldre mennesker er spondylose nærmest normalt.

Faktaboks

uttale:
spondylˈose
etymologi:
av spondylo- og gresk -osis, ‘tilstand’
også kjent som:
spondylosis deformans
spondylartrose

Årsaker og diagnose

Årsaken er trolig belastningsskader som til å begynne med har skapt mikrorupturer og blødninger i benhinner, ligamenter og skivefester, slik at disse i årenes løp er blitt forkalket ved reaktiv nydannelse av ben. Ofte tar det fem til ti år fra en skade skjer til den vises på et røntgenbilde som spondylose.

Symptomer og behandling

Tilstanden gir ikke alltid symptomer. Det gjelder for eksempel dersom forkalkningen ikke omfatter flaten mot virvelkanalen eller intervertebralhullene mellom virvlene, eller hvis skiven ikke er degenerert (diskusprolaps). I motsatt fall kan tilstanden gi smerter eller parestesier i over- eller underekstremitetene som uttrykk for irritasjon av spinalnervene, alt etter hvilken del av ryggen som er skadet. Ofte kan lumbago eller isjias oppstå hyppigere, eller få et langvarigere forløp, dersom det foreligger spondylose.

Man kan ikke normalisere spondylose ved behandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg