Spondylose er slitasjeforandringer (degenerative forandringer, artrose) i overgangen mellom virvellegemet og mellomvirvelskiven i ryggsøylen med påfølgende forkalkning av leddflatenes kanter. Hos eldre mennesker er spondylose nærmest normalt.

Faktaboks

Uttale
spondylˈose
Etymologi
av spondylo- og gresk -osis, ‘tilstand’
Også kjent som
spondylosis deformansspondylartrose

Årsaker og diagnose

Årsaken er trolig belastningsskader som har skapt mikrorupturer og blødninger i beinhinner, ligamenter og skivefester. I årenes løp fører dette til forkalkning ved reaktiv nydannelse av ben. Det kan ta fem til ti år fra skaden skjer til den vises på et røntgenbilde som spondylose.

Symptomer og behandling

Tilstanden gir ikke alltid symptomer. Det gjelder for eksempel dersom forkalkningen ikke omfatter flaten mot virvelkanalen eller intervertebralhullene mellom virvlene, eller hvis skiven ikke er utslitt/degenerert (diskusprolaps). I motsatt fall kan tilstanden gi smerter eller prikking og nummenhet (parestesier) i over- eller underekstremitetene som uttrykk for irritasjon av spinalnervene, alt etter hvilken del av ryggen som er skadet. Ofte kan lumbago eller isjias oppstå hyppigere, eller få et mer langvarig forløp, dersom det foreligger spondylose.

Spondylose kan ikke kureres. Behandlingen retter seg mot symptomene, og er i hovedsak fysioterapiveiledet treningsterapi og smertelindring. Kirurgi er sjeldent indisert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg