Osteopati
Osteopater jobber med muskel- og skjelettplager.
Osteopati
Av /Shutterstock.

Osteopati er en behandlingsform som arbeider med muskel- og skjelettplager. Osteopati baserer seg på manuell undersøkelse og behandling, hvor man vektlegger sammenhengen mellom menneskets funksjoner, og hvor samspillet mellom kropp og psyke har stor betydning for helse.

Faktaboks

Uttale
osteopatˈi
Etymologi
av osteo- og gresk pathos, ‘sykdom, lidelse’

Osteopater er siden mai 2022 offentlig godkjent som helsepersonell.

Utdannelse

Norske osteopater har fire års utdanning, eller tilsvarende, og spesialisering innen undersøkelse, behandling og forebygging av muskel- og skjelettplager. Høyskolen Kristiania i Oslo er i dag landets eneste tilbyder av akkreditert høyskoleutdanning innen osteopati. Den består av en treårig bachelorgrad, hvor man ved fullført grad kan søke seg inn på en ettårig videreutdanning. Alle fire årene, eller tilsvarende, må gjennomføres før man kan søke om medlemskap i Norsk Osteopatforbund og titulerer seg Osteopat D.O MNOF.

Behandlingsformer

En osteopat har kunnskap om menneskets friske og syke kropp, dets sammenheng mellom fysiske, psykiske og sosiale faktorer. En osteopat vil gi behandling, veiledning og informasjon, i tillegg til å motivere og bidra til at pasienten selv er aktiv og tar ansvar for egen helse. Osteopaten må etter loven henvise til videre utredning ved mistanke om alvorlig sykdom.

Historikk

Osteopatien ble grunnlagt på slutten av 1800-tallet av Andrew Taylor Still. Den første skolen, American School of Osteopathy, ble åpnet i USA i 1892.

Andrew Still var en kontroversiell person i sin samtid, så vel som i dag. Han anså at kroppen innehar evne til behandling for de fleste tilstander ved manipulasjon av kroppen (skjelettet), men så også at kirurgi kan være nødvendig. Han var skeptisk til datidens medisin, spesielt etter å ha mistet sin kone i barsel og tre barn som døde av meningitt. Han ble overbevist om at de fleste tilstander kan kureres uten legemidler, ved å korrigere anatomien og hindre fri flyt av «nervekrefter» («nerve forces»). Samtidig så han viktigheten av forebyggende medisin, og var opptatt av å behandle årsaken til sykdom, ikke symptomene. I tillegg til å grunnlegge osteopatien var Still en oppfinner av mekaniske innretninger og politiker i Kansas, der han kjempet mot slaveriet. Han medvirket til at Kansas ble tatt opp i unionen i 1861 som en fri stat. Han kjempet mot sørstatene under borgerkrigen, spesielt i et slag ved Kansas City i 1864 der han var med på å jage konføderatene vekk fra byen.

I dag har osteopater utdannet i USA autorisasjon som leger etter endt utdannelse, ettersom pensum er identisk med medisinsk utdanning. Både leger og osteopater må gjennom samme akkreditering (Graduate Medical Education, GME), som fra og med 2020 gjøres av Accreditation Council for Graduate Medical Eduaction (ACGME). Osteopater utdannet utenfor USA blir ikke godkjent som leger i USA. I resten av verden arbeider stort sett alle osteopater innen muskel- og skjeletthelse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg