Pasientkontrollert smertebehandling
Bildet viser en kvinne som har en kanyle i en vene på venstre underarm. I samme hånd holder hun en kontroll som hun kan trykke på for å gi smertestillende midler ved behov.
Pasientkontrollert smertebehandling
Av /Shutterstock.

Pasientkontrollert smertebehandling, ofte forkortet til PCA , er en behandlingsform hvor pasienten selv styrer doseringen av injeksjon med sterke smertestillende midler. Styringen kan skje ved at pasienten trykker på en håndholdt kontroll når hen ønsker mer smertestillende. Behandlingsformen brukes for dosering av opioider, lokalanestetika samt blandinger av disse og enkelte andre medikamenter.

Faktaboks

Etymologi
engelsk patient controlled analgesia
Også kjent som
PCA

Pasientkontrollert smertebehandling gir større pasienttilfredshet og noen ganger redusert dosebehov, sammenlignet med tradisjonell dosering av smertestillende som skjer til faste tider, med mulighet for ekstradoser ved behov. På denne måten slipper pasienten også å påkalle hjelp for å få ekstradoser og unngår usikkerhet og forsinkelse ved at ekstradoser må godkjennes, finnes frem, klargjøres og gis.

Gjennomføring

Ved pasientkontrollert smertebehandling er medisinen ferdig tilgjengelig i en pose eller en sprøyte som kobles til pasienten via smertepumpe som pasienten selv kan styre. Tilkobling til pasienten kan være via en tynn nål i underhuden (subkutant), en plastkanyle i en vene (intravenøst), eller et tynt plastkateter som kan ligge mot en nerve, inn i en nervefletning, epiduralt eller intraspinalt.

Bruksområder

En slik behandlingsform kan brukes for å gi enkeltdoser og/eller justere hastigheten på en jevn infusjon over tid. Den brukes for eksempel i forbindelse med smertelindring ved fødsel (føde-epidural), etter store operasjoner, ved langt kommen kreftsykdom eller andre tilstander med sterke smerter over tid.

Pasientkontrollert smertebehandling er også et nyttig verktøy i smerteforskningen. Man får et tallfestet mål på hvor vondt pasienten har det, bedømt ut fra behovet for smertestillende til enhver tid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Torstein HT

Hei. Kan du vise til forskning eller andre kilder for påstanden i siste avsnittet?

svarte Johan Ræder

Det er gjort mange studier på dette, oppsummert bra i et Cochrane review i 2015: Cochrane Database Syst Rev. 2015 Jun 2;(6):CD003348. doi: 10.1002/14651858.CD003348.pub3. Patient controlled opioid analgesia versus non-patient controlled opioid analgesia for postoperative pain. McNicol ED1, Ferguson MC, Hudcova J. Jeg justerer artikkel tekst til "oftest blir bedre", svært lite som er absolutt alltid! Justerer artikkel tekst til

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg